Express Holidays

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Πράγα: Το χειμωνιάτικο πρόσωπό της

Είναι πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου, ρομαντική, γοτθική και μπαρόκ ταυτόχρονα – γι’ αυτό και δέχεται, μαζί με το Παρίσι, τους πιο πολλούς επισκέπτες στην Ευρώπη. Κι επειδή σχεδόν όλα έχουν ειπωθεί γι’ αυτήν, απολαύστε την με τον εκτενή οδηγό επιλεγμένων διευθύνσεων που δημοσιεύουμε


Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Φλωρεντία...Η κυρία των Μεδίκων


Λένε πως οι Φλωρεντοί είναι ψυχροί. Στην πόλη τους φυσάει βόρειος αέρας, είναι αλήθεια. O καθένας μας, όμως, αν είχε μεγαλώσει σε μια τέτοια πόλη - υπαίθριο μουσείο, μπορεί και να είχε μιαν έμφυτη αίσθηση ανωτερότητας, απλά και μόνο γιατί είχε την τύχη να γεννηθεί με μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά κυριολεκτικά στην αυλή του. Aυτά φυσικά θα τα διαπιστώσετε αν ζήσετε εκεί. Kατά τα άλλα, τους κατοίκους της Φλωρεντίας θα τους βρείτε απόλυτα εξοικειωμένους με τον τουρισμό και έτοιμους σε όλα τα επίπεδα υποδομής!

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Λονδίνο...Δεν το βαριέστε ποτέ!

Aπό το London Tower μέχρι το Hyde Park κι από το Harrods μέχρι τις αγορές του Portobello στο Λονδίνο κινούνται σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι και στους δρόμους του ακούγονται περισσότερες από 200(!) διαφορετικές γλώσσες. Oι τρίτης ή τέταρτης γενιάς μετανάστες -που αντιπροσωπεύουν το 30% του συνολικού πληθυσμού της πόλης- δίνουν το στίγμα της ταυτότητας του σύγχρονου Λονδρέζου: όπου φαντάζεστε «συντηρητικό» αντικαταστήστε το με «πρωτοποριακό», ό,τι σας παραπέμπει σε «βαρετό», στοίχημα ότι θα το βρείτε «ενδιαφέρον». Mαζί με αυτούς και οι χιλιάδες άνθρωποι που προέρχονται απ' όλο τον κόσμο και σπουδάζουν, δουλεύουν, ζουν στο Λονδίνο, χρωματίζοντας την πόλη με τις κουλτούρες τους. Γι' αυτό και ο χαρακτηρισμός «μοναχική πόλη» δεν πιάνει πια. Eίναι πάρα πολλοί οι εξωστρεφείς... νεοφερμένοι Λονδρέζοι που πλέον μην περιμένετε να συναντήσετε πουθενά την κλασική αγγλική φιγούρα του μοναχικού περιπατητή. Tο Λονδίνο μοιάζει με τη Madonna: δεν μένει ποτέ ίδιο για περισσότερους από 6 μήνες!

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Καρναβάλι στη Βενετία

Αν υπάρχει μια πόλη στον κόσμο που να προκαλεί τόσο θαυμασμό και τέτοιες συγκινήσεις για εκείνο που ήταν και γι’ αυτό που ακόμα είναι, ε, αυτή είναι η Βενετία!

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Βουδαπέστη: Μια καλλονή στην αγκαλιά του Δούναβη

Μαγυάροι βασιλείς, Τούρκοι κατακτητές, Αψβούργοι αυτοκράτορες και Σοβιετικοί κομισάριοι άφησαν τα ίχνη τους και κομμάτια από τον πολιτισμό τους σε μια πόλη που διεκδικεί επάξια τον τίτλο τού «Διαμαντιού του Δούναβη». Η Βουδαπέστη συναγωνίζεται πλέον τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Αμστερνταμ: Στην επικράτεια των ποδηλάτων


Μια πόλη με πολλά πρόσωπα: πανέμορφη και ρομαντική, γεμάτη ενδιαφέροντα μουσεία και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αλλά και «προχωρημένη», προπύργιο της κλασικής ολλανδικής ανεκτικότητας. Συνδετικός κρίκος όλων αυτών τα ποδήλατα, πανταχού παρόντα, είναι ο καλύτερος τρόπος να νιώσεις την ατμόσφαιρα της πόλης των καναλιών. 
Κανάλια, τυριά, τουλίπες, «ύποπτοι» καπνοί και «πονηρές» βιτρίνες, αλλά κυρίως και πάνω απ' όλα ποδήλατα... πολλά ποδήλατα! Στο Αμστερνταμ του 2007 ο ανυποψίαστος πεζός, άρτι αφιχθείς τουρίστας, κινδυνεύει περισσότερο να «συγκρουστεί» με ένα από τα χιλιάδες διερχόμενα ποδήλατα παρά με οποιοδήποτε μηχανοκίνητο όχημα. Η προτεραιότητα είναι αδιαμφισβήτητη: προηγείται ο ποδηλάτης. Ο πεζός πρέπει να περιμένει υπομονετικά να περάσει απέναντι αφού κοιτάξει προσεκτικά αν είναι άδειος ο ποδηλατόδρομος.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Κοπεγχάγη: «Πράσινη», πολυτελής, υπέροχη


Η πρωτεύουσα της Δανίας είναι μία από τις κορυφαίες πόλεις στον κόσμο όσον αφορά το επίπεδο ζωής. Ξεχάστε τη «Μικρή Γοργόνα» και το λούνα παρκ Τίβολι και απολαύστε τα 13 αστέρια Michelin στα εστιατόριά της, τα 350 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων και τη μηδενική εγκληματικότητα 
Πολλά και όμορφα, λοιπόν, αυτά που απολαμβάνει το μάτι κάθε επισκέπτη της Κοπεγχάγης, αλλά είναι άλλα τα στοιχεία της που την καθιστούν ξεχωριστή. Είπαμε, η ποιότητα ζωής των κατοίκων της είναι αξεπέραστη. Εδώ θα βρείτε κορυφαία εστιατόρια που συνολικά μετρούν 13 αστέρια Michelin. Πιο διάσημο όλων είναι το Noma, που φέτος κέρδισε τον τίτλο του «Καλύτερου στον Κόσμο» στα βραβεία «The S. Pellegrino World's 50 Best Restaurants», εκθρονίζοντας το περίφημο «El Bulli» του Φεράν Αντριά. Εδώ θα ψωνίσετε στα καταστήματα του Στρόγκετ, που μάλλον είναι ο πιο βολικός δρόμος για αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πάντα -από πολύ φθηνά στοκατζίδικα μέχρι πολυτελέστατα καταστήματα κορυφαίων οίκων- είναι στοιχισμένα στις δύο άκρες του τεράστιου αυτού πεζόδρομου και ο νόμος που επιτρέπει στα μαγαζιά να διαλέξουν 23 Κυριακές του χρόνου να μείνουν ανοιχτά τον καθιστά έναν «αγοραστικό παράδεισο».

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Παρίσι: Στις Αvant-garde γειτονιές

Ο Edmund White* περιγράφει τη γαλλική πρωτεύουσα ως «πόλη των flaneur», δηλαδή των περιπλανώμενων άσκοπα ή αν θέλετε των συνειδητοποιημένων γυρολόγων. Δεν έχει άδικο. Μια γοτθική αψίδα, ένα κατώφλι art-nouveau, μια στοά με μασονικά σύμβολα και εξτρίμ κομμωτήρια, ένα υπαίθριο παζάρι τέχνης μετουσιώνουν την περιήγηση σε συναρπαστική εξερεύνηση.
Ιδανικότερο σημείο για να αρχίσει ένας επίδοξος flaneur την περιπέτειά του στη γαλλική πρωτεύουσα είναι η συνοικία του Marais. Η περιοχή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παριζιάνικου κέντρου και συνάμα είναι απόκεντρο. Βρίσκεται μεταξύ του 3ου και του 4ου δημοτικού διαμερίσματος, στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα (Rive Droite).




Το Marais έχει πολλά πάρε-δώσε με την παρισινή ιστορία. Φιλοξένησε αρκετούς Λουδοβίκους στα χρόνια της μοναρχίας, τον καρδινάλιο Ρισελιέ, τον Ροβεσπιέρο, τον Μέγα Ναπολέοντα.
Στους δρόμους του εκτυλίχτηκε η σπουδαιότερη κοινωνική επανάσταση στην παγκόσμια ιστορία και 180 χρόνια μετά, πάλι από εδώ ξεκίνησε η σημαντικότερη φοιτητική εξέγερση της σύγχρονης εποχής. Σήμερα οι ίδιοι αυτοί δρόμοι σφύζουν από ζωντάνια και δημιουργικότητα. Τυχαίο;
Pin It button on image hover