Express Holidays

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ρώμη: Γεύση από γλυκιά ζωή

 Το ιστορικό κέντρο, η αρχαία καρδιά της Ρώμης, με τα σκοτεινά σοκάκια που οδηγούν σε ηλιόλουστες πλατείες, είναι ένα μωσαϊκό από πεζοδρομημένες ζώνες. Σε μια τεράστια έκταση που θυμίζει ανοιχτό μουσείο βρίσκονται το Κολοσσαίο, η αρχαία αγορά, απομεινάρια ναών και ο Ιππόδρομος των Ρωμαίων. Η περιπλάνηση συνεχίζεται με ένα σύντομο πέρασμα από το διασημότερο σιντριβάνι της πόλης, τη Φοντάνα ντι Τρέβι με το εντυπωσιακό μαρμάρινο σύμπλεγμα: Θαλάσσια άλογα στηρίζουν το κοχύλι πάνω στο οποίο στέκεται περήφανο το άγαλμα του Ωκεανού. Φυσικά δεν θα ξεχάσετε το έθιμο που επιβάλλει να γυρίσετε την πλάτη σας στο άγαλμα και να πετάξετε ένα νόμισμα στα νερά του σιντριβανιού για να εξασφαλίσετε την επιστροφή σας στη Ρώμη. Η χωρίς στόχο περιπλάνηση στα δρομάκια με τα καλοδιατηρημένα κτίρια θα σας οδηγήσει στα διάσημα σκαλοπάτια της Πιάτσα ντι Σπάνια και στον παράξενο οβελίσκο που σηματοδοτεί την Πιάτσα ντελ Πόπολο. Εδώ κοντά βρίσκεται και η Βία Κοντότι, ο δρόμος με τα ακριβότερα καταστήματα και τις διάσημες φίρμες. 


Περπατώντας στα σοκάκια του Τραστέβερε
Διαφορετική ατμόσφαιρα θα συναντήσετε στη Βία ντε Μπαμπουίνι, έναν πανέμορφο στενό δρόμο με κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής που δημιουργούν μια αρχοντική ατμόσφαιρα.
Κοντά στο σιντριβάνι με το άγαλμα του Μπαμπουίνο βρίσκεται και ο Αγιος Αναστάσιος, η εκκλησία των Ελλήνων της Ρώμης.
Λίγο πιο πέρα κυλάει ο Τίβερης. Θα τον διασχίσετε από την περίφημη γέφυρα με τα αγάλματα για να βρεθείτε στο Βατικανό, το μικρότερο κρατίδιο του κόσμου, και θα περάσετε τη μεγαλόπρεπη είσοδο του Αγίου Πέτρου για να θαυμάσετε τα αριστουργήματα της αναγεννησιακής τέχνης.

Στέκι καλλιτεχνών
Η πρώην κακόφημη συνοικία στην απέναντι όχθη του Τίβερη έχει αλλάξει και σήμερα είναι μία από τις πιο ζωντανές περιοχές της Ρώμης.
Το Τραστέβερε είναι πλέον γνωστό ως κέντρο του καλλιτεχνικού κόσμου της Ρώμης, διαθέτει εξαιρετικά εστιατόρια και έντονη νυχτερινή ζωή.
Στο κέντρο της συνοικίας βρίσκεται η πλατεία Σάντα Μαρία, με την ομώνυμη εκκλησία η οποία χτίστηκε τον 12ο αιώνα και έχει διατηρήσει τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα.
Στην πρόσοψη ξεχωρίζει ένα ψηφιδωτό με βυζαντινές επιρροές, ενώ στο εσωτερικό κυριαρχούν ψηφιδωτά με εκθαμβωτικά χρώματα.
Τα κυριακάτικα πρωινά το Τραστέβερε ζωντανεύει από το μεγάλο υπαίθριο παζάρι που στήνεται στην Πιάτσα ντι Πόρτα Πορτέζε, πολύ κοντά στη γέφυρα Πόντε Σουμπλίτσιο. Εκεί θα βρείτε τα πάντα, από αντίκες μέχρι ανταλλακτικά αυτοκινήτων, αρκεί να φτάσετε σχετικά νωρίς γιατί γύρω στη μία το μεσημέρι το παζάρι αρχίζει να διαλύεται.
Η περιπλάνηση στα σοκάκια του Τραστέβερε συνδυάζεται ιδανικά με μια διαδρομή στον λόφο του Τζιανίκολο που βρίσκεται στα βόρεια της συνοικίας.
Περνώντας από την Πιάτσα Γκαριμπάλντι θα συναντήσετε διαδοχικά σημεία με καταπληκτική θέα προς τον Τίβερη και το ιστορικό κέντρο.
Η κατάληξη αυτής της καταπράσινης διαδρομής θα σας οδηγήσει στη Βίλα Φαρνεζίνα, ένα από τα ωραιότερα αναγεννησιακά μέγαρα της Ρώμης που είναι διακοσμημένη με εξαιρετικές νωπογραφίες του Ραφαήλ.

Στη Βία Βένετο
Δεν θα πρέπει να φύγετε από την πόλη πριν περάσετε από τη Βία Βένετο, τον δρόμο που έγινε διάσημος μέσα από τις ταινίες των Φελίνι και Βισκόντι. Ο πιο «καυτός» δρόμος της δεκαετίας του εξήντα διατηρεί ακόμα και σήμερα κάποια από την παλιά του αίγλη.
Η κατάληξη της Βία Βένετο είναι η περίφημη Βίλα Μποργκέζε, το πιο εντυπωσιακό πάρκο της Ρώμης.
Σ' αυτήν την πόλη όπου οι πράσινες οάσεις είναι ελάχιστες, οι κήποι της Βίλας Μποργκέζε δίνουν μια ανάσα δροσιάς σε ντόπιους και τουρίστες.
Κλασικά αγάλματα και απομιμήσεις αρχαίων ναών στολίζουν αυτήν την τεράστια έκταση που ήταν ιδιοκτησία ενός αριστοκράτη του 16ου αιώνα.
Μέσα στους κήπους βρίσκεται το Μουσείο Μποργκέζε που φιλοξενεί έργα των Ραφαήλ, Τιτσιάνο, Καραβάτζο, αλλά και η Εθνική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης με πρόσφατες δημιουργίες Ιταλών καλλιτεχνών.

Αγορές με στιλ και φινέτσα
Μια βόλτα για ψώνια αρχίζει παραδοσιακά από την περίφημη Via Condotti, τον δρόμο που φιλοξενεί πολυτελείς μπουτίκ και πανάκριβες φίρμες.
Η ιταλική φινέτσα αντικατοπτρίζεται στις βιτρίνες που εντυπωσιάζουν με την καλαισθησία τους και συγκαταλέγονται στα αξιοθέατα της πόλης.
Απαραίτητη στάση για καφέ στο περίφημο «Cafe Greco», το καφενείο που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1760 και από τότε σερβίρει καθημερινά εσπρέσο, καπουτσίνο και απεριτίφ σε τουρίστες και ντόπιους. Χαμηλός φωτισμός, στρογγυλά μαρμάρινα τραπέζια, ζωγραφιές που απεικονίζουν τα μνημεία της πόλης, θαμποί καθρέφτες στους τοίχους δημιουργούν το σκηνικό που λάτρεψαν διάσημοι αλλά και απλοί επισκέπτες της Ρώμης, ανάμεσά τους ο Γκαίτε, ο Μποντλέρ κι ο Βάγκνερ.
Διαφορετική ατμόσφαιρα από τη διακριτική πολυτέλεια που χαρακτηρίζει τη Βία Κοντότι θα συναντήσετε στη γραφική Via del Governo Vecchio, έναν μικρό δρόμο κοντά στην Πιάτσα Ναβόνα όπου συγκεντρώνονται τα ανερχόμενα ονόματα της ιταλικής μόδας.
Οι μικρές μπουτίκ των νέων σχεδιαστών εντυπωσιάζουν με την πρωτοποριακή αισθητική τους.
Στην περιοχή του κέντρου αξίζει να επισκεφθείτε το εμπορικό κέντρο Galleria Colonna που βρίσκεται στην Πιάτσα Κολόνα. Ρούχα, αξεσουάρ και βιβλία είναι συγκεντρωμένα σε μια υπέροχη Αρ ντεκό στοά η οποία ανακαινίστηκε το 2003. Ποικιλία ρούχων και καλές τιμές θα βρείτε επίσης στα πολυκαταστήματα Coin (Piazzale Appio 7) και La Rinascente (Largo Chigi 20).
Η περιπλάνηση στις υπαίθριες αγορές της Ρώμης είναι απολαυστική. Τα κυριακάτικα πρωινά επισκεφθείτε μαζί με τους ντόπιους το Πόρτα Πορτέζε, το μεγάλο υπαίθριο παζάρι που γίνεται στη γειτονιά του Τραστέβερε.

Πηγή: http://www.ethnos.gr 

Ταξιδέψτε με την Express Holidays στην
Ρώμη 3ημ. από 274
το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.expressholidays.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover