Express Holidays

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Πάπιγκο



Όταν φτάσετε, θα πρέπει να είναι νωρίς το πρωί. Να μπείτε σε άλλη διάσταση μέσα από το βούισμα του παγωμένου Βοϊδομάτη, τη δροσιά της βόρειας Πίνδου, τη μυρωδιά του ξυλόφουρνου που μόλις έχει ανάψει και το πρώτο φως της μέρας που λούζει τους γρανιτένιους πύργους της Τύμφης.

Τα πιο διάσημα χωριά του Ζαγορίου ακροβατούν ανάμεσα σε μύθους, μνημεία-υπερπαραγωγές της φύσης, αυθεντικές γεύσεις και ξενώνες όπου η τέχνη των μαστόρων της πέτρας συνδυάζεται με spa, jacuzzi και δημιουργίες του Philippe Starck. Στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο θα πάτε για να ζήσετε το παραμύθι της απόδρασης «πίσω από τα βουνά»: Διαμονή σε αρχοντικά καμωμένα από λευκή και σταχτιά πελεκητή πέτρα, με τζάκια που καπνίζουν μες στην πυκνή ομίχλη. Εξορμήσεις σε αλπικές λίμνες, βαθύσκιωτα φαράγγια, βουνοκορφές και πέτρινα γεφύρια, αλλά και μαθήματα γνήσιας ηπειρώτικης κουζίνας με τσίπουρο, κρεατόσουπες και ζαγορίσιες πίτες.  

Το Πάπιγκο είναι ένα από τα 46 χωριά του Ζαγορίου και βρίσκεται εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, 59 χλμ. βορειοανατολικά των Ιωαννίνων. Είναι χωρισμένο σε δύο «μαχαλάδες», το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, που είναι χτισμένοι στους πρόποδες της Αστράκας και απέχουν μεταξύ τους περίπου 2 χλμ. Το Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. και το Μικρό Πάπιγκο στα 980 μ. Η οροσειρά της Τύμφης (Γκαμήλα) δεσπόζει σε όλο το χωριό σχηματίζοντας στα βόρεια τη χαράδρα του Αώου και στα νοτιοδυτικά το φαράγγι του Βίκου με τον ποταμό Βοϊδομάτη. Για να φτάσει κανείς πρώτα στο Μεγάλο και στη συνέχεια στο Μικρό Πάπιγκο, θα πρέπει να περάσει από την Αρίστη και τα «καγκέλια» - τον φιδογυριστό δρόμο με τις 14 απότομες στροφές. Με πολλούς ξενώνες, boutique hotels και εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, το Πάπιγκο, που έχει χαρακτηριστεί Προστατευόμενος Οικισμός Ιδιαίτερου Κάλλους, βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων όσων επισκέπτονται τα Ζαγοροχώρια, τόσο το χειμώνα για ρομαντικές αποδράσεις όσο και την άνοιξη ή το καλοκαίρι για σπορ και ατελείωτους περιπάτους μέσα στη φύση.

Αξιοθέατα 

Φαράγγι του Βίκου: Μνημείο-υπερπαραγωγή της ηπειρώτικης φύσης. Με μήκος 12 χλμ. και μέγιστο ύψος 1000 μ., είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Καλύτερη εποχή για να το διασχίσετε είναι το καλοκαίρι - πάντα, βέβαια, με τη συντροφιά έμπειρου συνοδού.

Βοϊδομάτης: Ένα από τα διαυγέστερα ελληνικά ποτάμια. Πηγάζει ανάμεσα από τα χωριά Πάπιγκο και Βίκος, τροφοδοτώντας με τα παγωμένα νερά του την περιοχή που διασχίζει και το ομώνυμο φαράγγι. Θα τον συναντήσετε στη διαδρομή από την Αρίστη προς το Πάπιγκο. 

Κολυμπήθρες: Ανάμεσα στους δύο οικισμούς ρέει το ρέμα Ρογκοβό, που με τη διάβρωση του νερού έχει σχηματίσει αρκετά στρογγυλά κοιλώματα, που μοιάζουν με μικρές λιμνούλες, τις οποίες οι ντόπιοι ονομάζουν «οβίρες». Το καλοκαίρι, πολλοί είναι εκείνοι που απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα κρύα νερά τους. 

Πύργοι: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής είναι οι βραχώδεις σχηματισμοί γνωστοί ως «Πύργοι». Βρίσκονται νότια από την κορυφή της Αστράκας και τη συνδέουν με τη χαράδρα του Βίκου. Ο ψηλότερος από τους Πύργους φτάνει τα 1.788 μέτρα. 

Δρακόλιμνη: Η μεγαλύτερη λίμνη του εθνικού δρυμού, ανάμεσα στις κορυφές Λάπατος και Πλόσκος, στο ορεινό συγκρότημα της Τύμφης. Το όνομά της οφείλεται στον δράκο που σύμφωνα με τη μυθολογία ζούσε εκεί και ήταν σε διαρκή διαμάχη με έναν άλλο δράκο που ζούσε στο Σμόλικα. Μπορείτε να πάτε μόνο με τα πόδια, από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο. 

Χρήσιμες πληροφορίες 

Κοινότητα Πάπιγκου: 26530 41931
Αστυνομικό Τμήμα: 26530 25673
Ραδιοταξί Ιωαννίνων: 26510 46777
ΚΤΕΛ Ιωαννίνων: 26510 26286
Πώς θα πάτε: Ερχόμενοι οδικώς από τα Ιωάννινα, επί της Εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης, μετά το Καλπάκι, στο 38ο χλμ. στρίβετε δεξιά ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Μεσοβουνίου - Αρίστης - Παπίγκου. Συνολική απόσταση από τα Ιωάννινα: 59 χλμ. (1 και 15΄ περίπου). 

Πηγή: arttravel.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε expressholidays.gr ή να επιοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου της Express Holidays

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover