Express Holidays

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Εκδρομή στην μαγευτική λίμνη Δόξα


Η τεχνητή λίμνη Δόξα, σε υψόμετρο περίπου 900, βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές του νομού Κορινθίας: τα βουνά, γεμάτα πεύκα, έλατα και αγριοβελανιδιές, ανοίγουν για να αποκαλύψουν στους πρόποδές τους μια μικρή καταγάλανη λίμνη. H λίμνη Δόξα είναι τεχνητή και εξυπηρετεί την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής. 




Τα έργα κατασκευής ξεκίνησαν το 1994 και ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια αργότερα. Εντός της βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, το «Ποντικονήσι της Kορινθίας», μια λωρίδα γης που καταλήγει στο Παλαιομονάστηρο, το ναό του Aγίου Φανουρίου. Εδώ βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου, που μετακινήθηκε στη σημερινή του θέση, στη βόρεια πλαγιά της λίμνης, το 1693. 

 Ο Αγιος Γεώργιος στην Ευρωστίνη κτίστηκε το 1811, στα ερείπια παλαιότερου ναού, και σε διάστημα μόλις 39 (!) ημερών, μετά από χορήγηση σαράντα ημερών προθεσμίας από την τουρκική διοίκηση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μνημείο αρχιτεκτονικής, με χαρακτηριστικό τους 17 τρούλους του (οι δώδεκα μικρότεροι συμβολίζουν τους Aποστόλους). Στο ναό έχει πραγματοποιηθεί δύο φορές πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Kολοκοτρώνη, ενώ στον προαύλιο χώρο του βρίσκονται ο τάφος και η προτομή του Zαχολίτη οπλαρχηγού της Επανάστασης του '21 Παναγιωτάκη Γεράρη. Tο 1991 κατέρρευσαν ο κεντρικός τρούλος του και μέρος της σκεπής, όμως αναστηλώθηκε δύο χρόνια αργότερα. Στο εσωτερικό του ξεχωρίζουν το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι αγιογραφίες με εμφανείς αναγεννησιακές επιρροές. Αξίζει να επισκεφτείτε τη μονή του Αγίου Γεωργίου πάνω ακριβώς από τη λίμνη Δόξα, για τη φρουριακή αρχιτεκτονική της, τις εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες της και το χώρο του «κρυφού σχολειού».

Για προτάσεις διαμονής στα κοντινά Τρίκαλα Κορινθίας μπορείτε να απευθυνθείτε στο www.expressholidays.gr, στο 210 6752300 ή στο δίκτυο καταστημάτων Express Holidays. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover