Ο φυσικός… παράδεισος της Βάλια Κάλντα στη «γειτονιά» της Πίνδου, αποτελεί ένα μοναδικής ομορφιάς και αξίας φυσικό περιβάλλον, ίσως τον πιο σημαντικό βιότοπο της Ελλάδας για την καφέ αρκούδα και ιδανική περιοχή για δραστηριότητες μέσα στη φύση.
Μεγάλες εκτάσεις από δάση μαυρόπευκου οξιάς, σπάνιων ελάτων και δασικής πεύκης, απότομες χαράδρες και ορμητικοί χείμαρροι, παγωμένες βουνοκορφές και μια τεράστια ποικιλία ειδών απ’ το ζωικό και το φυτικό βασίλειο, χαρακτηρίζουν τη Βάλια Κάλντα του Εθνικού Δρυμού Πίνδου, στο ορεινό σύμπλεγμα του Λύγκου μεταξύ Μετσόβου, Γρεβενών και Ανατολικού Ζαγορίου και στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων.
Ο Δρυμός της Πίνδου -συνολικής έκτασης 68.990 στρεμμάτων- έχει χαρακτηριστεί, τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους ειδικούς, ως μοναδικός από βιολογικό, οικολογικό και ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς συνδυάζει ένα αισθητικό τοπίο μεγάλης αξίας και έναν βιότοπο με μεγάλη ποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας, πολυποίκιλη γεωμορφολογική σύνθεση και μοναδικότητα σε Εθνική και Ευρωπαϊκή κλίμακα. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος, καθώς και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι και αποτελεί καταφύγιο για σπάνια είδη ζώων.
Επίσης, μέσα στο Δρυμό έχουν τις πηγές τους τρία μικρά ποτάμια, η Βάλια Κάλντα, η Φλέγκα και το Αρκουδόρεμα, που σχηματίζουν τον Αώο ποταμό, ενώ την ομορφιά της περιοχής συμπληρώνουν τρεις μικρές λίμνες, οι δύο της Φλέγκας σε υψόμετρο 1.900 μέτρα και ο Λάκκος στα 1.600 μέτρα.
Η παγωμένη «ζεστή κοιλάδα» Βάλια Κάλντα
Η κοιλάδα της Βάλια Κάλντα («ζεστή κοιλάδα») ονομάζεται έτσι από τα βλάχικα, κατ’ ευφημισμό, μιας και αποτελεί μια από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας. Εμφανίζει σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στη διάρκεια του 24ώρου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς νέφωση και πολύ χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η νέφωση είναι υψηλή και οι παγετοί συνηθισμένοι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο, ενώ το χιόνι καλύπτει τον Δρυμό 7 με 8 μήνες το χρόνο.
Η παγωμένη «ζεστή κοιλάδα» καλύπτεται από πυκνά δάση πεύκου και οξιάς και αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία είναι και ορισμένα σπάνια αρπακτικά και μεγάλα θηλαστικά που έχουν εξαφανισθεί απ’ τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ ολόκληρη η περιοχή, αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό βιότοπο της Ελλάδας για την καφέ αρκούδα.
Επίσης, ο Δρυμός αποτελεί καταφύγιο και προστατεύει 7 είδη αμφιβίων, 10 είδη ερπετών, 70 είδη πουλιών και 17 είδη θηλαστικών, ενώ σημαντική είναι και η προσφορά του στην προστασία της εντομοπανίδας. Στα εδάφη του υπάρχουν 415 είδη φυτών, ενώ η υγρασία του δάσους διατηρεί μια πλούσια μυκοχλωρίδα με 86 είδη μανιταριών.
Η αξία της περιοχής αυτής και η ανάγκη για την προστασία της, έχει αναγνωριστεί όχι μόνο με την κήρυξη της σαν Εθνικό Δρυμό από το 1966, αλλά και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με την ένταξή της στο δίκτυο των ιδιαίτερα προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (άρθρο 4 οδηγία 75/409).
Δραστηριότητες
Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πίνδου, προσφέρεται για διαφόρων ειδών δραστηριότητες, όπως διαδρομές για ορειβάτες ή περιπατητές, διαδρομές με οχήματα 4Χ4, κανόε καγιάκ και ποδηλασία.
Πηγή: clickatlife.gr
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε expressholidays.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου της Express Holidays
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου