Η Κόνιτσα αποτελεί περιφερειακό κέντρο για πολλά μικρά χωριά της γύρω περιοχής, αλλά και ορμητήριο για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τη φύση και τα βουνά της Πίνδου ή να ασχοληθούν με δραστηριότητες του βουνού.
Στην «αγκαλιά» του ορεινού όγκου της Βόρειας Πίνδου, στο πιο βορινό τμήμα του Νομού Ιωαννίνων, βρίσκεται η Κόνιτσα, μια κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, με ένα χαρισματικό γεωφυσικό ανάγλυφο. Με περίπου 6.000 κατοίκους (ο δήμος), αποτελεί περιφερειακό κέντρο για πολλά μικρά χωριά της γύρω περιοχής, αλλά και ορμητήριο για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τη φύση και τα βουνά της Πίνδου ή να ασχοληθούν με δραστηριότητες του βουνού. Tελευταία μάλιστα η Κόνιτσα πρωταγωνιστεί στον εναλλακτικό τουρισμό (rafting, parapente, αναρρίχηση, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού κ.ά.).
Στην εύφορη πεδιάδα της ρέουν τρεις ποταμοί: Aκριβώς έξω από την πόλη, ο Aώος συναντιέται με τον Σαραντάπορο και λίγο πιο κάτω ενώνονται με τον Bοϊδομάτη και συνεχίζουν για την Aλβανία. Το επιβλητικό τοπίο συμπληρώνουν οι ορεινοί όγκοι του Γράμμου, του Σμόλικα και της Γκαμήλας.
Στην είσοδο της πόλης, στα όρια του εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου, θα δείτε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι (το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Ευρώπης), που ενώνει τις όχθες του Αώου ποταμού από το 1871, εξαίρετο δείγμα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, ενώ μέσα στην πόλη μπορείτε να περπατήσετε στα πέτρινα σοκάκια και να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική (ιδιαίτερα στην παλιά πόλη) και τα σπίτια με τις κεραμιδοσκεπές.
Αξιοθέατα αποτελούν επίσης το τζαμί του Σουλτάν Σουλεϊμάν και το ανακαινισμένο Αρχοντικό της Χάμκως (στην Άνω Kόνιτσα), μητέρας του Αλή Πασσά που γεννήθηκε στην Κόνιτσα, αλλά και άλλα αρχοντικά από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Τα κονιτσοχώρια και άλλες, κοντινές περιοχές ενδιαφέροντος
Στην περιοχή Κόνιτσας υπάρχουν και αρκετά αξιόλογα χωριά και περιοχές, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όπως η Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο), η Βούρμπιανη, το Δίστρατο (Μπριάζα), το Κεφαλοχώρι, το Μπουραζάνι, η Δροσοπηγή, η Πυρσόγιαννη και η Μολυβδοσκέπαστη, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Στο Μπουραζάνι ενώνονται τα νερά του Αώου, του βοϊδομάτη και του Σαραντάπορου και δημιουργούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς τοπίο. Εκεί βρίσκεται και το ομώνυμο Περιβαλλοντικό Πάρκο, σε ένα δάσος με βελανιδιές, 2.050 στρεμμάτων, όπου φιλοξενούνται 850 άγρια ζώα (ελάφια, αγριογούρουνα, αγριοπρόβατα, αγρίμια της Κρήτης και λίγα ζαρκάδια). Μέσα στο πάρκο υπάρχει και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Μπουραζάνι», αλλά και ένας αναπαλαιωμένος νερόμυλος.
Στη Μολυβδοσκέπαστη, ακριβώς στη γραμμή των συνόρων, υπάρχουν αξιόλογα βυζαντινά μνημεία, αλλά και ένα παραδοσιακό αποστακτήριο τσίπουρου και η Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστου που κτίστηκε στα 668 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ’ Πωγωνάτο και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Η Δροσοπηγή (παλιό Κάντσικο), είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά του Δήμου. Ήταν κι αυτό ένα από τα μαστοροχώρια, όπως και τα γύρω χωριά, με μαστόρους που ταξίδευαν σε όλη την Ελλάδα, την Αμερική και την Αφρική. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει κοντά στη Δροσοπηγή ένα από τα λίγα γεφύρια που σώθηκαν στον Δήμο και το μοναδικό στον άνω Σαραντάπορο, το πέτρινο δίτοξο γεφύρι της Ζέρμας ή Καντσιώτικο.
Στα Kαβάσιλα (15 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα) υπάρχουν θερμές μεταλλικές πηγές, ενώ στον Aμάραντο (32 χιλιόμετρα και 1.260 υψόμετρο) μπορείτε να κάνετε το ατμόλουτρό σας μέσα στα έλατα.
Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε τον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, που μαζί με τα Βάλια Κάλντα αποτελούν το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και περιλαμβάνει την εντυπωσιακή Χαράδρα του Βίκου, την Χαράδρα του Αώου και τα όρη της Τύμφης, τα χωριά των Ζαγορίων και του Πωγωνίου και την όμορφη πόλη των Ιωαννίνων.
Πηγή: clickatlife.gr
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε expressholidays.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα της Express Holidays
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου