Express Holidays

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πριγκηπόννησα: Τα θέρετρα της Κωνσταντινούπολης

 Στη θάλασσα του Μαρμαρά, μετά τα στενά του Βοσπόρου, βρίσκονται αυτά τα τέσσερα ιστορικά νησιά. Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη και Πρίγκηπος ήταν πάντα αγαπημένες των Κωνσταντινουπολιτών και τώρα πια προσελκύουν επισκέπτες είτε για ημερήσιες εκδρομές από την Πόλη είτε και για ολιγοήμερη διαμονή. Μια επίσκεψη που συγκινεί κάθε Ρωμιό...



Η κίνηση στον Κεράτιο Κόλπο είναι μεγάλη. Τα καράβια πάνε κι έρχονται ασταμάτητα μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα. Προορισμός μας, τα Πριγκηπόννησα. Επιβιβαζόμαστε στις 10 το πρωί από την αποβάθρα Ισκλελεσί της περιοχής Σίρκεσι, στην Πόλη. Το τσουχτερό κρύο του Βοσπόρου περνάει το πετσί μας και οι αναθυμιάσεις του κοκ διάχυτες στην ατμόσφαιρα - γνώριμη και χαρακτηριστική μυρωδιά αυτής της πόλης. Συνολικά μέχρι το τελευταίο νησί το ταξίδι κρατάει 2 ώρες και 30΄: Πρώτη (Κιναλίαντα), Αντιγόνη (Μπουργκάζαντα), Χάλκη (Χεϊμπελίαντα), Πρίγκηπος (Μπουγιούκαντα). Τα ειδυλλιακά αυτά νησάκια, που φιλοξενούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας αμιγώς ελληνικό πληθυσμό, αποτελούν σήμερα νοσταλγικό τόπο για τους Ελληνες εκείνους που κάποτε έζησαν στα εδάφη αυτά και ουδέποτε λησμόνησαν.
Πρώτοι από όλους, οι Βυζαντινοί τιμούσαν και απολάμβαναν τα καταπράσινα νησιά παραθερίζοντας σε αυτά συχνά. Ο πρίγκιπας Ιουστίνος ο Κουροπαλάτης κατείχε το μεγαλύτερο νησί, την Πρίγκηπο, νεότερη ονομασία που επικράτησε έως τις μέρες μας. Ο ελληνικός πληθυσμός κατάφερε να διατηρηθεί εκεί και μετά την Αλωση. Επί αιώνες οι κάτοικοι των νησιών είχαν προνόμια υπό καθεστώς αυτοδιοίκησης με τους δικούς τους τοπικούς άρχοντες.
Σήμερα, τα Πριγκηπόννησα αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες, όλες τις εποχές. Τον χειμώνα έλκουν εκείνους που θέλουν να τα φωτογραφίσουν και να ρομαντζάρουν υπό το ποιητικό φως και χρώμα τους. Το καλοκαίρι τα επιλέγουν πολλοί Τούρκοι από την Πόλη ως κοντινότερο προορισμό για μονοήμερη εκδρομή, συνδυάζοντας πικ νικ και κολύμπι στις παραλίες τους.



Πηγή http://www.kathimerini.gr

Ταξιδέψτε με την Express Holidays στην Κωνσταντινούπολη-Πριγκηποννήσια την Καθαρά Δευτέρα & 25η Μαρτίου από 395€ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο


Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις http://www.expressholidays.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover