Express Holidays

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Πράγα: Το χειμωνιάτικο πρόσωπό της

Είναι πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου, ρομαντική, γοτθική και μπαρόκ ταυτόχρονα – γι’ αυτό και δέχεται, μαζί με το Παρίσι, τους πιο πολλούς επισκέπτες στην Ευρώπη. Κι επειδή σχεδόν όλα έχουν ειπωθεί γι’ αυτήν, απολαύστε την με τον εκτενή οδηγό επιλεγμένων διευθύνσεων που δημοσιεύουμε



Είναι πολύ παράξενο πώς αυτή η πόλη προκαλεί ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, ακόμη και στον τουρίστα που την επισκέπτεται για πρώτη φορά: αυτό της νοσταλγίας. Είναι παράξενο, γιατί υποτίθεται για να νοσταλγήσεις κάτι θα πρέπει κάποτε να το έχεις ζήσει, νιώσει και αγαπήσει (ή μισήσει). Εδώ όμως, η νοσταλγία γεννιέται για την πόλη, καθώς περπατάς για πρώτη φορά στους ξένους για σένα δρόμους της. Οι λόγοι για τη «γέννα» αυτού του συναισθήματος μπορεί να κρύβονται σε ένα και μόνο γεγονός: η Πράγα είναι ίσως η μοναδική πόλη στην Ευρώπη (αν όχι στον κόσμο) που μοιάζει με ένα τεράστιο μουσείο και το μουσείο είναι η κατ' εξοχήν κατοικία της μνήμης.
Αυτό το ζωντανό μουσείο έχει και μία επιπλέον ιδιαιτερότητα. Τα επιμέρους στοιχεία των ιστορικών και κοινωνικών αλλαγών του παλίμψηστου που αποτελεί η πρωτεύουσα της σημερινής Τσέχικης Δημοκρατίας αποκαλύπτονται μέσω των πολλών αρχιτεκτονικών στυλ και το καθένα ξεχωριστά διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος στην εντύπωση που θα προκαλέσει στον εκστατικό επισκέπτη για τη δόξα της εποχής του. Είναι αλήθεια πως στη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου οι κρατούντες αρνήθηκαν πεισματικά το παρελθόν της και προσπάθησαν να το αφήσουν να ξεφτίσει. Αν κάποιος επισκεπτόταν την πόλη εκείνη την περίοδο δύσκολα θα απέφευγε την κατάθλιψη, ακόμη και οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να αναδείξουν (ή να εκμεταλλευθούν) την ομορφιά της. Ομως, ευτυχώς, τα τελευταία δέκα χρόνια οι εργασίες αποκατάστασης των μνημείων και των σπιτιών επέτρεψαν στη χαμένη λάμψη (και μνήμη) να ξαναγεννηθεί. Μένουν μόνο τα κτίρια του περιβόητου σοσιαλιστικού ρεαλισμού να βρουν με κάποιο τρόπο τη θέση τους στην περιφέρεια του ιστορικού κέντρου.

Πηγή http://www.kathimerini.gr

Ταξιδέψτε με την Express Holidays στην Πράγα την Καθαρά Δευτέρα
από 435€ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο
(αεροπορικό εισιτήριο - 3 διανυκτερεύσεις με πρωινό - μεταφορές - ξενάγηση πόλης)

Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις http://www.expressholidays.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover