Express Holidays

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Κοπεγχάγη: «Πράσινη», πολυτελής, υπέροχη


Η πρωτεύουσα της Δανίας είναι μία από τις κορυφαίες πόλεις στον κόσμο όσον αφορά το επίπεδο ζωής. Ξεχάστε τη «Μικρή Γοργόνα» και το λούνα παρκ Τίβολι και απολαύστε τα 13 αστέρια Michelin στα εστιατόριά της, τα 350 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων και τη μηδενική εγκληματικότητα 
Πολλά και όμορφα, λοιπόν, αυτά που απολαμβάνει το μάτι κάθε επισκέπτη της Κοπεγχάγης, αλλά είναι άλλα τα στοιχεία της που την καθιστούν ξεχωριστή. Είπαμε, η ποιότητα ζωής των κατοίκων της είναι αξεπέραστη. Εδώ θα βρείτε κορυφαία εστιατόρια που συνολικά μετρούν 13 αστέρια Michelin. Πιο διάσημο όλων είναι το Noma, που φέτος κέρδισε τον τίτλο του «Καλύτερου στον Κόσμο» στα βραβεία «The S. Pellegrino World's 50 Best Restaurants», εκθρονίζοντας το περίφημο «El Bulli» του Φεράν Αντριά. Εδώ θα ψωνίσετε στα καταστήματα του Στρόγκετ, που μάλλον είναι ο πιο βολικός δρόμος για αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πάντα -από πολύ φθηνά στοκατζίδικα μέχρι πολυτελέστατα καταστήματα κορυφαίων οίκων- είναι στοιχισμένα στις δύο άκρες του τεράστιου αυτού πεζόδρομου και ο νόμος που επιτρέπει στα μαγαζιά να διαλέξουν 23 Κυριακές του χρόνου να μείνουν ανοιχτά τον καθιστά έναν «αγοραστικό παράδεισο».


Στη νυχτερινή ζωή, θα ζήσετε έντονα δυστυχώς μόνο τις Παρασκευές και τα Σάββατα, αφού τις καθημερινές οι Δανοί πέφτουν για ύπνο νωρίς. Αλλά τις δύο αυτές ημέρες (βοηθούντος και του μετρό, που δεν κλείνει ποτέ), οι δρόμοι γύρω από τα μπαρ σφύζουν από ζωή. Το Βέστερμπρο είναι η πιο «κυριλέ» περιοχή της πόλης, με πολλές μπιραρίες και μπαρ, όπου μαζεύεται ο καλός νεαρόκοσμος. Παραδοσιακά στην Κριστιάνια, την κάποτε αυτονομούμενη πολιτεία των χίπηδων, χτυπάει η καρδιά της πιο εναλλακτικής διασκέδασης. Βέβαια, οι καιροί αλλάζουν και, όχι σπάνια, θα συναντήσετε καλλιπύγους νεαρές με επώνυμες τσάντες και υπέροχα τακούνια, ή χίπστερ με κοστούμια και λεπτές γραβάτες, δίπλα στους μαλλιαρούς, σχεδόν μόνιμους, θαμώνες της περιοχής, που μόλις ψώνισαν τσιγάρα μαριχουάνας από κάποιον πλανόδιο (η αστυνομία συνεχίζει να μην έρχεται σε αυτήν τη γειτονιά· η εγκληματικότητα πάντως βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν...). Στους δρόμους αριστερά και δεξιά του Στρόγκετ ευδοκιμούν και διάφορα dance clubs.

Μια επίσκεψη αξίζουν και τα μουσεία της Κοπεγχάγης, με πιο σημαντικά το Εθνικό, την Εθνική Πινακοθήκη (με μερικούς υπέροχους πίνακες του Ματίς) και το Louisiana MOMA (το πραγματικά ασύλληπτο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης). Οι φίλοι της τέχνης θα λατρέψουν και τις γειτονιές στα βόρεια και δυτικά του κέντρου, εκεί όπου στεγάζονται οι άπειρες γκαλερί της Κοπεγχάγης, αλλά και τα εργαστήρια των καλλιτεχνών και των σχεδιαστών. Ο κεντρικός δρόμος της τέχνης είναι η Μπρεντγκάντε, που συνδέει το Νυχάβν με το υπέροχο πάρκο Τσώρτσιλ, τον περίβολο δηλαδή του Καστελέτ. Στην Μπρεντγκάντε, αλλά και σε άλλες περιοχές του κέντρου και του Νόρεμπρο, υπάρχουν και δεκάδες παλιατζίδικα, όπου, εκτός από αντίκες, θα βρείτε και έπιπλα δανέζικου ντιζάιν των δεκαετιών του '60 και του '70. Πραγματικά υπέροχα! Συνδυάστε όλα τα παραπάνω με το δίκτυο των 350 χιλιομέτρων ποδηλατόδρομων (για μια πόλη μόλις 650.000 κατοίκων) και το γεγονός ότι το 55% των πολιτών πηγαίνει στη δουλειά του με το ποδήλατο και θα καταλάβετε πως κάθε δρόμος της Κοπεγχάγης είναι γεμάτος ζωή ανά πάσα στιγμή. Και τι ζωή! Με 43 τ.μ. πρασίνου να αντιστοιχούν ανά κάτοικο και το 25% αυτών να έχουν ηλικία από 20 έως 35 ετών, η Κοπεγχάγη είναι ένα παραδεισένιο μέρος, όπου όλα λειτουργούν σωστά, λάμπουν από καθαριότητα και αποτελούν τη βάση μιας υπερδραστήριας νεολαίας, που καθημερινά δουλεύει για να κάνει ακόμη καλύτερη αυτή την πόλη στο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις www.expressholidays.gr 
Πηγή Καθημερινή www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover