Express Holidays

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Μια Βιέννη για το καλοκαίρι



Εδώ και περίπου μία δεκαετία, η πρωτεύουσα της Αυστρίας αλλάζει καθημερινά. Από μια «βαριά», αυτοκρατορική πόλη μουσειακού χαρακτήρα εξελίσσεται σε μια νεανική κοιτίδα σύγχρονου πολιτισμού και μόδας. Και η ιδανική περίοδος για να την επισκεφτεί πια κανείς δεν είναι τα χιονισμένα Χριστούγεννα, αλλά όταν ο ήλιος καίει και μαυρίζει τους ανανεωμένους Βιεννέζους πάνω στα ποδήλατά τους.


Χριστουγεννιάτικα καρουζέλ, ανάκτορα των Αψβούργων, σοκολάτες βιενουά παρέα με κέικ ζάχερ. Αν αυτή είναι η πόλη που έρχεται στο νου σας στην ανάγνωση της λέξης « Βιέννη», κλείστε για μια στιγμή τα μάτια, φέρτε εικόνες από το Βερολίνο των avant garde καλλιτεχνών, από το παριζιάνικο Μαρέ, από την Κοπεγχάγη στα ηλιόλουστά της, χτυπήστε τες στο μπλέντερ της φαντασίας σας και επιστρέψτε στη σκιά του καθεδρικού του Αγίου Στεφάνου, για να ξεκινήσετε την περιήγησή σας στη νέα, νεανική Βιέννη. Αν δεν διαθέτετε τέτοιες παραστάσεις, επιτρέψτε μου να ζωγραφίσω εγώ για χάρη σας έναν μικρό χάρτη, για να τον βάλετε στις αποσκευές σας όταν σχεδιάσετε το επόμενο ταξίδι σας στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Και καλό θα ήταν αυτό το επόμενο ταξίδι να το κάνετε τώρα κοντά, μέσα στο καλοκαίρι, όταν στη Βιέννη ανθεί ακόμη περισσότερο το καινούργιο προφίλ της, αυτό που τις ημέρες των Χριστουγέννων (όταν παραδοσιακά την επισκεφτόμαστε εμείς οι Ελληνες) χάνεται πίσω από μια παραμυθένια γραφικότητα που ναι μεν δεν φτάνει στο κιτς, αλλά παραμένει ένας κλισέ αναχρονισμός που ελάχιστα ταιριάζει και τα μάλα αδικεί μια εντελώς διαφορετική, στην πραγματικότητα, πόλη.

Η αλήθεια είναι ότι σε οποιαδήποτε επίσκεψη στη Βιέννη -είτε χειμώνας είναι, είτε καλοκαίρι, είτε βρίσκεστε εδώ για δουλειές, είτε για τουρισμό, είτε είστε hipster, είτε έχετε έρθει μόνο για το μεγάλο ετήσιο βαλς-, δεν θα αποφύγετε τις αναφορές στα αυτοκρατορικά κτίσματα των Αψβούργων. Η Βιέννη έχει διατηρήσει άθικτη την αρχιτεκτονική στο ιστορικό της κέντρο. Οχι όμως ως αυτοσκοπό. Οταν κάηκε ένα ιστορικό κτίριο ακριβώς απέναντι από τον Αγιο Στέφανο, δηλαδή στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στη θέση του ανεγέρθηκε κάτι εντελώς μοντέρνο, που καταφέρνει όμως να δένει αρμονικότατα με τα υπόλοιπα κτίσματα της Στέφανσπλατζ. Στον τελευταίο όροφο αυτού του κτιρίου απολαμβάνω ένα συνδυασμό σασίμι και τοπικών, βιεννέζικων γεύσεων, στο πιο ευγενές από τα μοντέρνα εστιατόρια της πόλης. Το Do & Co Restaurant είναι υπέροχα σχεδιασμένο, σε μια ημικυκλική διάταξη γύρω από την κουζίνα, έναν μόλις όροφο πάνω από το σημείο συνάντησης των enfants gates της πόλης, το Onyx Bar, με την τεράστια τζαμαρία και θέα στον Αγιο Στέφανο, και βέβαια δυο-τρεις ορόφους πιο ψηλά από τις σουίτες και τα υπόλοιπα δωμάτια του Do & Co Hotel. Το πιο hype μέρος βρίσκεται στην καρδιά της πιο παραδοσιακής Βιέννης. Η αλήθεια είναι ότι θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάτι τόσο μοντέρνο στο υπόλοιπο Π που σχηματίζουν οι τρεις πεζόδρομοι στην καρδιά της παλιάς πόλης. Φυσικά και θα περάσετε από εδώ, για μια σοκολάτα και το καθιερωμένο κέικ στο Demel, το Heindl, το καφέ του Hotel Sacher, το Gerstner ή το Julius Meinl, αλλά -προς Θεού- μη φανταστείτε πως το Do & Co είναι απλώς η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Φυσικά και θα κατευθυνθείτε προς τα δυτικά, για τα ανάκτορα και τους κήπους, αλλά φροντίστε να έχετε χρόνο -και όρεξη για περπάτημα- για να τους προσπεράσετε και να συνεχίσετε προς το Museums Quartier.

Από εκεί περίπου ξεκινάει το 7ο διαμέρισμα της πόλης, με τα ατελιέ των σχεδιαστών μόδας, μικρών, τοπικών παιδιών-θαυμάτων, με τις εμπνευσμένες δημιουργίες τους στη βιτρίνα και τις απολύτως λογικές τιμές. Από εκεί ξεκινάει η περιοχή των design cafes, που καμία σχέση δεν έχουν με τα παραδοσιακά βιεννέζικα καφέ με τις σοκολάτες και τα κέικ, τα ονόματα των οποίων σας ανέφερα παραπάνω. Από εκεί ξεκινάει και η γειτονιά των hype εστιατορίων, με τα μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια, όπου όλοι γίνονται μια παρέα, τα beats στα ηχεία που σε στέλνουν κατευθείαν για πάρτι μετά το φαγητό και, βέβαια, τις μοντέρνες, ρηξικέλευθες προτάσεις στις γεύσεις, όταν λαμπροί σεφ καταφέρνουν να αναμείξουν τα παραδοσιακά στοιχεία της βιεννέζικης κουζίνας, τα στρούντελ και τα ψάρια του Δούναβη με την ιαπωνική και τη μοριακή κουζίνα. Αυτήν τη στιγμή η νεανική καρδιά της Βιέννης χτυπάει στο 7ο διαμέρισμα και από εκεί οι αρτηρίες της απλώνονται σε όλη την πόλη -ακόμη και πίσω, στο παραδοσιακό κέντρο της-, τροφοδοτώντας με αίμα όλη αυτή την προσπάθεια ανανέωσης που έχει κάνει η αυστριακή πρωτεύουσα την τελευταία δεκαετία.

Μια ανανέωση που ήταν απολύτως λογική, όταν πια η Βιέννη έγινε ένα σημείο συνάντησης φοιτητών απ' όλο τον κόσμο, ανθρώπων που έφερναν νέες ιδέες και νέα ήθη. Εκτός από τη διασκέδαση και το φαγητό, η πιο μεγάλη ανανέωση έγινε στην τέχνη και τη μόδα. Η τέχνη, έτσι κι αλλιώς, ήταν ανέκαθεν ένα αντικείμενο πρωτοπορίας για τους Αυστριακούς. Ο Γκούσταβ Κλιμτ και ο Εγκον Σίλε είναι τα δύο χαρακτηριστικότερα παραδείγματα. Δύο ζωγράφοι τόσο επιδραστικοί, που η κληρονομιά τους αφήνει ακόμα έντονα σημάδια στη Βιέννη, σχεδόν έναν αιώνα μετά το θάνατό τους. Το 7ο διαμέρισμα είναι γεμάτο από μικρές γκαλερί με έργα ανερχόμενων καλλιτεχνών, το Museums Quartier, το σφύζον από ζωή σύμπλεγμα μουσείων ακριβώς απέναντι από τους αυτοκρατορικούς κήπους, φιλοξενεί κάθε τόσο ενδιαφέρουσες εκθέσεις σύγχρονης -και όχι μόνο- τέχνης, αλλά τα κέντρα τέχνης είναι διάσπαρτα και στην παλιά πόλη, ενώ μία φορά το χρόνο, κάθε άνοιξη, το Messe Wien, το εκθεσιακό κέντρο, στην άκρη του Prater, του ιστορικού λούνα παρκ με την τεράστια ρόδα -σήμα κατατεθέν της Βιέννης-, φιλοξενεί και τη Vienna Fair, μια έκθεση όπου οι κορυφαίοι γκαλερίστες απ' όλη την Ευρώπη συναντιούνται για να προωθήσουν τις νεότερες τάσεις των εικαστικών κάθε χώρας.

Η Vienna Fair, που φέτος διοργανώθηκε στις αρχές Μαΐου, δίνει το έναυσμα για τη σειρά πολιτιστικών δρωμένων που γεμίζει την πόλη με χρώμα όλο το καλοκαίρι: το Popfest, με αυστριακά κυρίως συγκροτήματα, ανερχόμενα ποπ σχήματα, το Gennusfestival, που είναι ένα πανηγύρι γεύσεων, κυρίως από παραδοσιακά προϊόντα μικρών παραγωγών, το περίφημο φεστιβάλ κλασικής μουσικής και όπερας της Βιέννης, το φεστιβάλ μόδας και φωτογραφίας, το ετήσιο θερινό υπαίθριο κονσέρτο της φιλαρμονικής στο παλάτι Schonbrunn, το μεγάλο -ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη- πάρτι που οργανώνεται στο νησάκι πάνω στον Δούναβη, με είκοσι σκηνές και άπειρους DJs, το φεστιβάλ τζαζ, φυσικά, ένα από τα πιο ξακουστά για το μουσικό αυτό είδος, και τα δύο φεστιβάλ με μουσική για κινηματογράφο και θέατρο. Τα δύο τελευταία (σινεμά και θέατρο) τα προλαβαίνετε και φέτος, αφού έχουν οριστεί για τα μέσα μέχρι το τέλος Αυγούστου. Για όλα τα υπόλοιπα, θα κάνετε τα πλάνα σας για το 2011.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι οι «επίσημες» πολιτιστικές διοργανώσεις. Αλλά σε αυτή την πόλη που σφύζει από ζωή και πρωτοπορία, τα πολιτιστικά δρώμενα -ιδίως το καλοκαίρι, οπότε ο καιρός είναι πραγματικά ιδανικός, αφού έχει σχεδόν πάντα ήλιο, αλλά η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει σχεδόν ποτέ τους 25 βαθμούς- δεν σταματούν ποτέ. Στον Wiener Gurtel, τον περιφερειακό δρόμο δίπλα στη γραμμή του μετρό που ορίζει το τέλος του 7ου διαμερίσματος, ένα δρόμο μήκους περίπου 13 χλμ., οι συναυλίες δεν σταματούν ποτέ. Εδώ θα βρείτε τα πιο μοντέρνα, πιο εναλλακτικά μπαρ της πόλης (το Chelsea, το Babu, το B72 και το Rhiz), με τον νεαρόκοσμο να παρκάρει απ' έξω τα ποδήλατά του και να κυκλοφορεί όλο το καλοκαίρι με ένα κοκτέιλ ή μια μπίρα στο χέρι, κάτι αντίστοιχο των πλακόστρωτων των δικών μας νησιών.

Η αλήθεια είναι ότι ο τυπικός τουρίστας όλα αυτά μπορεί και να μην τα δει ποτέ. Κρατώντας ως αποκλειστικό σημείο αναφοράς τη Στέφανσπλατζ, τα παλάτια και τα μουσεία του ιστορικού κέντρου, θα επιστρέψει με την εικόνα μιας παλιάς, μπαρόκ και αυστηρής -αν και πανέμορφης- πόλης. Αν όμως ψάξει λίγο παραπάνω τι υπάρχει εκεί, πιο πέρα από τις μεγάλες λεωφόρους που οριοθετούν το αυτοκρατορικό της μεγαλείο, και κυρίως αν έχει τη διάθεση, θα ζήσει μια Βιέννη που λίγα έχει να ζηλέψει από το Βερολίνο ή από τη Βαρκελώνη, όσον αφορά τη διασκέδαση, τη μόδα και τη σύγχρονη τέχνη. Και αυτή η Βιέννη είναι μια πόλη ερωτεύσιμη, μια πόλη όπου μπορείς να ζήσεις. Οχι πια μόνο ένα όμορφο μουσείο για μια γρήγορη επίσκεψη.

Πηγή: travelstyle.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε expressholidays.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου της Express Holidays

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover