Express Holidays

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Επισκέψιμες φυλακές: μια διαφορετική πρόταση!

Οι πασίγνωστες φυλακές του Alcatraz


Πρώην φυλακές αποτελούν σήμερα ενδιαφέροντες προορισμούς (ιδέα-πηγή: cnn.com) για τους απανταχού ταξιδιώτες, όπου μπορεί κανείς να περιηγηθεί και να πληροφορηθεί για την ιστορία τους.  Ακόμη και να περάσει μερικά βράδια σε αναμορφωμένα πρώην κελιά!  

Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε εδώ τις πλέον αξιόλογες από αυτές. 


1.    Alcatraz, Σαν Φρανσίσκο ΗΠΑ
Η λίστα αυτή δε θα μπορούσε προφανώς να ξεκινά με κανένα άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα στον κόσμο.  Πρόκειται ίσως για την πιο διάσημη «φυλακή» παγκοσμίως.  Ο ισπανός εξερευνητής Juan Manuel de Ayala, το ονόμασε Isla de los Alcatraces (νησί των πελεκάνων), το οποίο θα μπορούσε να παραπέμπει σε ένα θέρετρο αναψυχής.

Πρόκειται για φυλακή υψίστης ασφαλείας.  Βρίσκεται στην είσοδο του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ, σε μια μικρή νησίδα από όπου η απόδραση θεωρούνταν αδύνατη.  Από τις 21 Μαρτίου του 1963 οι ομοσπονδιακές αυτές φυλακές έπαψαν να λειτουργούν, όχι όμως και ο φάρος.

Στους κάποτε κρατουμένους της φυλακής συμπεριλαμβάνεται ο Αλ Καπόνε και άλλοι «διάσημοι» κακοποιοί.  Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν, ενώ παράλληλα πληροφορούνται την ιστορία της φυλακής.

*Περισσότερες πληροφορίες στο www.alcatrazcruises.com και www.nps.gov/alca/index.htm.


2.    Îles du Salut: Νησί του Διαβόλου, Γαλλική Γουϊάνα

Ανοικτά των ακτών της Γαλλικής Γουϊάνας στη Νότια Αμερική, τα νησιά Îles du Salut αποτελούσαν μια διαβόητη γαλλική αποικία καταδίκων (1852-1953).  

Εκδρομές επιτρέπονται μόνο στο Île Royale, όπου έμεναν οι φύλακες και το προσωπικό.  Στο νησί υπήρχαν και ορισμένα κελιά.  Σήμερα φιλοξένει επίσης ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο.  Κάνοντας μια βόλτα με φουσκωτό στο νησί Ile Saint-Joseph, μπορείτε να δείτε τα εγκαταλελειμένα κελιά της απομόνωσης, που τώρα τα έχει «πνίξει» η ζούγκλα.

Το τρίτο νησί είναι στην πραγματικότητα το περίφημο «νησί του Διαβόλου», στο οποίο όμως η πρόσβαση δεν επιτρέπεται πλέον. Εδώ ήταν πολιτικός κρατούμενος ο καπετάνιος Alfred Dreyfus, ενώ το νησί αποτελεί επίσης μέρος της ιστορικής φημισμένης απόδρασης του «Πεταλούδα».  Το θρυλικό νησί είναι περιτριγυρισμένο από καρχαρίες και έχει μολυσμένα νερά και ισχυρά ρεύματα.
  

3.    Ανατολικό Κρατικό Σωφρονιστήριο, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ
Σε μια εκδρομή στο Ανατολικό Κρατικό Σωφρονιστήριο του 1829, μπορείτε να εξερευνήσετε τη γοτθική αρχιτεκτονική του, όπως και τον ρόλο του στην ποινική μεταρρύθμιση.

Από το άνοιγμά του το 1829, εκφράστηκαν ανησυχίες για το αμφιλεγόμενο σύστημα της απόλυτης απομόνωσης που εφάρμοζε.  Μετά την επίσκεψή του εκεί το 1842 ο Κάρολος Ντίκενς έγραψε: «Το σύστημα είναι άκαμπτο, αυστηρό και χωρίς ελπίδα ... και πιστεύω ότι είναι σκληρό και λάθος».

Το σωφρονιστήριο έκλεισε το 1970 και έκτοτε αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Προσφέρεται ηχητική ξενάγηση, κατά την οποία ακούγονται πρώην φύλακες και κρατούμενους να περιγράφουν τη ζωή τους εκεί.
  
4.    Νησί Robben, Νότια Αφρική
Η φυλακή υψίστης ασφαλείας, ανοικτά των ακτών του Capetown στο νησί Robben (www.robben-island.org.za), όπου ο Νέλσον Μαντέλα  πέρασε 18 από τα 27 χρόνια της φυλάκισής του εκεί.  Πολιτικοί κρατούμενοι και ειδικά οπαδοί αντι-απαρτχάιντ, στέλνονταν στο νησί.  Ο Μαντέλα χαρακτηριστικά την περιέγραψε μάλιστα ως την πιο σκληρή και αυστηρή φυλακή της Νότιας Αφρικής.

Το νησί Robben σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/916 ), διότι μαρτυρεί «το θρίαμβο της δημοκρατίας και της ελευθερίας ενάντια στην καταπίεση και τον ρατσισμό».

*Η βασική περιήγηση κρατά 3,5 ώρες και γίνεται από έναν πρώην πολιτικό κρατούμενο.




O CEO  κ.Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα της expressholidays.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!



Αεροφωτογραφία του Alcatraz

Το νησί του Διαβόλου

Άποψη του εσωτερικού του ανατολικού κρατικού σωφρονιστηρίου

Το νησί Robben


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover