Express Holidays

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Summer Sports: Τα hot spots για τα αγαπημένα μας



Ήλιος, αέρας και θάλασσα είναι η μαγιά που κάνει τα πιο extreme summer sports να βρίσκουν τα «στέκια» τους στις ελληνικές παραλίες. Δείτε τα πέντε πιο διασκεδαστικά και δημοφιλή από αυτά, μάθετε κάτι παραπάνω για κάθε ένα και ανακαλύψτε πού και με πόσα θα τα απολαύσετε. 


Windsurfing: Παιδιά του ανέμου 


Τι: Η ιστιοσανίδα -ελληνιστί- είναι η απλούστερη μορφή ιστιοφόρου σκάφους. Για να κινηθεί χρησιμοποιεί το πανί της και απαιτεί αέρα, ο οποίος ιδανικά πρέπει να κυμαίνεται στα 3 με 4 μποφόρ. Λίγες ώρες στο νερό είναι αρκετές για να μάθει κανείς τα βασικά της ιστιοσανίδας, δηλαδή να μένει όρθιος, να στρίβει και να κρατά πορεία προς ένα συγκεκριμένο σημείο. Για να γίνουν βέβαια αυτά θα χρειαστείτε μαθήματα από έμπειρους δασκάλους και τον κατάλληλο εξοπλισμό, τον οποίον αρχικά μπορείτε να νοικιάσετε.

Πού: Σχολές windsurfing υπάρχουν στην Αττική αλλά και στην επαρχία. Αν βρίσκεστε στην Αττική απευθυνθείτε στις: 

Surfsail (Πρωτέως 22, Π. Φάληρο - 175 61, τηλ. 6946381204): Το μάθημα λαμβάνει χώρα στον κόλπο της Βουλιαγμένης και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον εκπαιδευτή για να κλείσετε ραντεβού.

Wind Therapy (Ποσειδώνος 202, παραλία Σχινιά, τηλ. 6977 798028): Το κέντρο εκμάθησης στην παραλία Σχινιά λειτουργεί όλον τον χρόνο και οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με την εμπειρία τους. 

Moraitis Sports Center (Παραλία Μαραθώνα, Σχινιάς, τηλ. 22940 55965): Η σχολή βρίσκεται επίσης στην παραλία Σχινιά και τα μαθήματα που γίνονται εκεί είναι τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά.

Σχολές windsurf υπάρχουν φυσικά και στην επαρχία –ειδικά στα νησιά- με τις πιο οργανωμένες να βρίσκονται στη Νάξο (Naxos Surf Club) στη Λαγκούνα του Αγ. Γεωργίου, στη Λήμνο (Surf Club Keros) στην παραλία Κέρος, στην Θεσσαλονίκη (Anemos Windsurfing Club) στη λίμνη Βολβή, στην Ρόδο (Surf Line Rhodes) στην Ιαλυσό, καθώς και στην Πάρο (Χρυσή Ακτή, Νέα Χρυσή Ακτή, Σάντα Μαρία και Πούντα), την Μύκονο (Κόρφος, Φτελιά, Καλαφάτης), την Σκιάθο (παραλία Βασιλιάς) και την Κρήτη (Παλαιοχώρα, Άγιος Νικόλαος και Σιτία).

Πόσο: Το κόστος του κάθε μαθήματος κυμαίνεται από 20 έως 50 ευρώ, για μία ή μιάμιση ώρα. Αν αποφασίσετε να παρακολουθήσετε σειρά μαθημάτων όλες οι σχολές κάνουν κάποια έκπτωση. 

Surfing: Πιάστε το κύμα! 


Τι: Το surfing δεν απαιτεί κανόνες αλλά υπομονή, καλή φυσική κατάσταση και… κύμα! Αυτό που πρέπει κανείς καταρχήν να ξέρει για το δύσκολο -φαινομενικά- σπορ με την σανίδα να σκίζει τα κύματα είναι το λεγόμενο paddling, αλλά ακόμα και αυτό χρειάζεται εμπειρία χρόνων για να επιτευχθεί. Το paddling είναι η διαδικασία κατά την οποία ο surfer, ξαπλωμένος μπρούμυτα στη σανίδα και με το στήθος ανασηκωμένο, χρησιμοποιεί τα χέρια σαν κουπιά για να κινηθεί στο νερό. Μετά το paddling θα πρέπει να ανέβει κανείς στη σανίδα και να παραμείνει όρθιος πάνω της, καθώς το κύμα θα πλησιάζει. Δύσκολο; Όχι με τους σωστούς εκπαιδευτές!

Πού: Το surf στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές δύσκολο γιατί είναι λίγα τα μέρη όπου θα βρει κανείς κατάλληλα κύματα. Ωστόσο, μπορείτε –εφόσον ελέγξετε εκ των προτέρων το ύψος των κυμάτων- να σπεύσετε σε περιοχές που φημίζονται για θάλασσες με κύμα (π.χ. στους Λακούβαρδους στην Πελοπόννησο, στην Σάνυ στην Χαλκιδική, σε κάποιες παραλίες της Πάρου, στην παραλία Λυγιά στην Πρέβεζα, στο Κρυονέρι στην Πάργα ή στην παραλία Χιλιαδού στην Εύβοια). Αυτό θα το κάνετε παρακολουθώντας τις προβλέψεις της σελίδας Windguru.

Στις παραλίες όπου υπάρχουν σχολές εκμάθησης windsurf παραδίδονται κατά κανόνα και μαθήματα surf, αρκεί οι συνθήκες της θάλασσας να το επιτρέπουν –να υπάρχει δηλαδή κύμα.

Πόσο: Λόγω των μη οργανωμένων μαθημάτων η τιμή προσδιορίζεται διαφορετικά από κάθε σχολή, δεν ξεπερνά όμως τις τιμές των μαθημάτων windsurfing. 

Kitesurfing: Ουρανός και θάλασσα 


Τι: Απαιτητικό, δύσκολο και καμιά φορά επικίνδυνο, το Kitesurf απαιτεί σειρά μαθημάτων για να μπορέσει κανείς να πετάξει -βασικός σκοπός του σπορ- αλλά και να πλανάρει πάνω στο νερό. Καταρχήν περιλαμβάνει πολύπλοκο εξοπλισμό (αετός –δηλ. αλεξίπτωτο πλαγιάς, σανίδα –όμοια με αυτή του wakeboard, γάντζος –που συνδέει τον kitesurfer με τον αετό, κράνος, σωσίβιο), κατά δεύτερον απαιτεί συγκεκριμένες παραλίες και κατά τρίτον πολλά μαθήματα.

Πού: Οι έμπειροι του σπορ συνήθως σπεύδουν στην Λούτσα, στο Χαλκούτσι, στον Σχοινιά και σπανιότερα στον Φλοίσβο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα διάσημες παραλίες για kitesurf είναι στους Μύλους της Λευκάδας, στην Κορωνησία της Άρτας, στην Πούντα της Αντίπαρου και στο Πρασονήσι της Ρόδου.

Στην Αττική οι σχολές εκμάθησης Kitesurf είναι λίγες –αλλά καλές. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Kiteboarding Academy, η οποία διοργανώνει μαθήματα σε διάφορες περιοχές ανάλογα με τον καιρό, ή στα Νησάκια Surf Club στην Λούτσα. Ακόμα, οργανωμένη σχολή kitesurf υπάρχει στην Πάρο (Paros Kite Pro Center), στην Λευκάδα (Milos Beach Resort) και σε πολλά ακόμα νησιά.

Πόσο: Στις περισσότερες σχολές το μάθημα της μιας ώρας κοστίζει περίπου 50 ευρώ με την ενοικίαση όλου το απαραίτητου εξοπλισμού. 

Θαλάσσιο σκι: Βολτάροντας πάνω στην θάλασσα 


Τι: Το δημοφιλέστερο σπορ του καλοκαιριού «εφευρέθηκε» στην Αμερική το 1922 και από τότε μετρά χιλιάδες fans σε όλον τον κόσμο. Το δύσκολο με το θαλάσσιο σκι είναι… η αρχή. Να βουλιάξει δηλαδή ο αθλητής στο νερό με τα γόνατα λυγισμένα και τα χέρια τεντωμένα σε ευθεία κρατώντας το σκοινί, με τα πέδιλα να κοιτούν προς τα πάνω και το σκοινί να βρίσκεται ανάμεσα στα πέδιλα. Από αυτήν την στάση, όταν το σκάφος ξεκινά, ο αθλητής ισιώνει και απολαμβάνει την επιφάνεια της θάλασσας. Ακούγεται δύσκολο αλλά μετά από μερικές προσπάθειες θα σας φανεί παιχνιδάκι –σε κάθε περίπτωση, για την πρώτη φορά θα χρειαστείτε μάθημα.

Πού: Εφόσον διαθέτετε ταχύπλοο σκάφος και τον κατάλληλο εξοπλισμό… παντού! Στην πιθανότατη περίπτωση που δεν διαθέτετε τα παραπάνω, θαλάσσιο σκι (με ή χωρίς μαθήματα) μπορείτε να απολαύσετε σχεδόν παντού –σε κάθε, δηλαδή, πραγματικά οργανωμένη παραλία της Ελλάδας. Στην Αττική, συγκεκριμένα, για θαλάσσιο σκι μπορείτε να βρεθείτε στην Grand Beach Resort στο Λαγονήσι, στο Yabanaki, στην πλαζ του Αστέρα, στην πλαζ του Divani Apollon της Βουλιαγμένης και στο Καράβι του Σχοινιά.

Πόσο: Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με το πού θα πάτε να κάνετε θαλάσσιο σκι και από το αν θέλετε ή όχι μάθημα. Ενδεικτικά, για μισή ώρα μαθήματος στην Grand Beach το κόστος ανέρχεται στα 60 ευρώ, αντίστοιχες είναι οι τιμές και στο Καράβι του Σχοινιά, ενώ σε λιγότερο «γνωστές» παραλίες οι τιμές είναι χαμηλότερες. 

Scuba Diving: Το άλλο πρόσωπο της θάλασσας 


Τι: Πρόκειται για ένα σπορ που ξεκίνησε περισσότερο ως ανάγκη -βλ. Καλύμνιοι σφουγγαράδες- παρά ως διασκέδαση. Σήμερα υπάρχουν πλέον τέσσερις μέθοδοι κατάδυσης: Η ελεύθερη (με κράτημα αναπνοής), η κατάδυση με βαθυσκάφος, η κατάδυση με συμπιεσμένο αέρα που παρέχεται από την επιφάνεια και η αυτοκατάδυση –το λεγόμενο scuba diving. Η τελευταία πραγματοποιείται με συσκευή υποβρύχιας αναπνοής και δεν έχει συγκεκριμένους περιορισμούς (π.χ. φυσικής κατάστασης, ηλικιακούς ή καιρικών συνθηκών). Για να απολαύσετε ομορφιές του βυθού που ούτε καν φαντάζεστε, όμως, θα χρειαστείτε μαθήματα.

Πού: Εκπαιδευτικά κέντρα και σχολές κατάδυσης λειτουργούν χρόνια τώρα σε όλη την Ελλάδα. Κάποιες από τις πιο γνωστές σχολές είναι η Atlantis Diving στην Ηλιούπολη, η οποία πραγματοποιεί καταδύσεις από τη Βουλιαγμένη έως τη Σαρωνίδα, η Mediterranean Dive Center στον Πειραιά που πραγματοποιεί καταδύσεις από το πρώτο λιμανάκι της Βουλιαγμένης έως την πλαζ του Αγίου Κοσμά και το Divers Club, στον Μαραθώνα, που πραγματοποιεί καταδύσεις στα δικαστικά Μαραθώνα.

Ακόμα σχολές καταδύσεων υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική, την Μύκονο, τη Μύκονο, τη Λέσβο, το Ναύπλιο και σε πολλές ακόμα περιοχές.

Πόσο: Το κόστος του Scuba Diving έχει να κάνει με μία σειρά μαθημάτων, συνήθως περί τις 10 ώρες θεωρητικών μαθημάτων και 6 με 7 βουτιές και στις περισσότερες περιπτώσεις ανέρχεται στα 350 με 500 ευρώ, ανάλογα με την σχολή. 


Πηγή: in2life.gr
Απολαύστε τα αγαπημένα σας sports στα ελληνικά νησιά! Για να κανονίσετε τις διακοπές σας μπορείτε να επισκεφθείτε expressholidays.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου Express Holidays

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover