Ο δήμος Μηλέων είναι ένας δήμος με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και αξιοζήλευτη ιστορική πολυμορφία στο πέρασμα των αιώνων, αλλά και ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές. Ελάτε να «επισκεφτούμε» τέσσερα από τα πιο γραφικά χωριά του…
Το Πήλιο ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια και τη μυθολογία, ως το βουνό των Κενταύρων, αλλά και το μέρος απ’ όπου πήρε την ξυλεία ο φημισμένος ξυλουργός Άργος για να ναυπηγήσει ένα γρήγορο και ελαφρύ πλοίο την Αργώ, την οποία χρησιμοποίησε ο Ιάσονας στην Αργοναυτική Εκστρατεία.
Σήμερα, το βουνό των τεσσάρων εποχών όπως χαρακτηρίζουν πολλοί το Πήλιο, αποτελείται από 24 χωριά μοναδικής αρχιτεκτονικής και φυσικές ομορφιές, τόσο στις πλαγιές του βουνού, όσο και παραθαλάσσια. Πολλά από τα ιστορικά αρχοντικά των οικισμών, έχουν αναστηλωθεί και λειτουργούν σήμερα ως ξενώνες, ενώ η νόστιμη πηλιορείτικη κουζίνα (φασολάδα, σπετσοφάι, κόκορας με χυλοπίτες, παραδοσιακές πίτες και γλυκά του κουταλιού), συμπληρώνει την άριστη φιλοξενία.
Ο δήμος Μηλέων είναι ένας δήμος με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και αξιοζήλευτη ιστορική πολυμορφία στο πέρασμα των αιώνων, στην ιστορία της Μαγνησίας και του Ελληνικού Έθνους γενικότερα. Ας πάμε μια χειμωνιάτικη βόλτα σε τέσσερα πανέμορφα χωριά του…
Το αυθεντικό, δυτικό, χειμωνιάτικο Πήλιο
«Πνιγμένα» ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, με καλοδιατηρημένα αρχοντικά και πέτρινα σοκάκια, με λιθόκτιστες κρήνες, εκκλησίες, τρεχούμενα νερά και αιωνόβια πλατάνια, βρίσκονται τα χωριά του κεντροδυτικού Πηλίου, εκείνα που έχουν μείνει περισσότερο «αλώβητα» από τον τουρισμό, διατηρώντας τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τη γραφικότητα του βουνού των Κενταύρων.
Ακολουθώντας από το Βόλο τον παραλιακό δρόμο για δυτικό Πήλιο, περνάμε διαδοχικά τα χωριά Αγριά και Λεχώνια και έχοντας πάντα στο δεξί μας χέρι τη θάλασσα, κατευθυνόμαστε προς το βουνό. Με θέα τον Παγασητικό κόλπο, συναντάμε πρώτα τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, το πιο ορεινό χωριό του Πηλίου, κτισμένο το 15ο αιώνα σε υψόμετρο 620 μέτρων, στη συνέχεια τις Πινακάτες, τη Βυζίτσα και τέλος τις ιστορικές Μηλιές.
Η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική είναι χαρακτηριστική και διακρίνεται σε όλα τα οικήματα, τις εκκλησίες, τα μοναστήρια, τις βρύσες, τα γεφύρια και τα καλντερίμια του Πηλίου, ενώ σήμερα προστατεύεται αλλά και επιβάλλεται στα νέα ιδιωτικά και δημόσια κτήρια.
Άγιος Γεώργιος Νηλείας
Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, βρίσκεται σε απόσταση 21 χιλιομέτρων από το Βόλο, στην πλαγιά του βουνού, με πυκνή βλάστηση από μηλιές, καστανιές, κερασιές και πλατάνια και πλαισιωμένος από δύο ρέματα και κρυστάλλινες πηγές. Περπατήστε στα υπέροχα καλντερίμια του, θαυμάστε την πλούσια και ποικίλη βλάστηση, τη γραφική πλατεία και τα επιβλητικά πετρόχτιστα αρχοντικά, τις βρύσες και τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία του χωριού, όπως ο ναός του Αγίου Γεωργίου και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, η Μονή Ταξιαρχών, που χρονολογείται από το 1309 και η κτισμένη το 1795 εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.
Πινακάτες
Περίπου 5 χλμ. μετά τον Άγιο Γεώργιο, βρίσκονται οι Πινακάτες, ένα ακόμη όμορφο και γραφικό χωριό με πέτρινα αρχοντικά και μια μεγάλη πλατεία με έναν υπεραιωνόβιο πλάτανο, τη βασιλική του Αγίου Δημητρίου και τη μαρμάρινη νεοκλασική κρήνη με τις λιονταροκεφαλές. Αποτελεί πραγματικό ησυχαστήριο για όσους θέλουν να χαλαρώσουν μακριά από πολυσύχναστα μέρη και να απολαύσουν τη γαλήνη του πηλιορείτικου τοπίου.
Βυζίτσα
Η Βυζίτσα βρίσκεται σε απόσταση 30χλμ από το Βόλο, ανάμεσα στις Πινακάτες και τις Μηλιές και σε υψόμετρο 500 μέτρων. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα και γραφικότερα χωριά του Πηλίου, διατηρητέος οικισμός και ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.
Είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους οικισμούς της Ελλάδας, με πλακόστρωτα καλντερίμια, μαρμάρινες βρύσες, εντυπωσιακά αρχοντικά και όμορφους πύργους πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, όπως αυτός του Κόντου, του Γερουλάνου, του Βέργου, του Κατσανάκη, του Καραγιαννόπουλου και του Δήμου. Στην μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας στην σκιά που προσφέρουν τα αιωνόβια πλατάνια.
Μηλιές
Πρόκειται για ένα πανέμορφο ιστορικό χωριό, πατρίδα του Άνθιμου Γαζή και του Γρηγορίου Κωνσταντά, το οποίο είναι κτισμένο σε μία κατάφυτη πλευρά του Πηλίου, σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 250 μ. στο χαμηλότερο σημείο του (περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού) μέχρι 450 μ. περίπου στο ψηλότερο.
Η πλατεία των Μηλιών, αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής, εμπορικής και διοικητικής δραστηριότητας του χωριού ενώ σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν, η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με το καμπαναριό της και τη Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο Μηλεών που βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο του Δημαρχείου και στεγάζει μια λαογραφική συλλογή, σχετική με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα έθιμα, τις ασχολίες τη λαϊκή τέχνη και τις φορεσιές του Πηλίου.
Όπως σε ολόκληρο το Πήλιο, έτσι και στις Μηλιές πολλά είναι τα ξωκλήσια και οι ναΐσκοι που συμπληρώνουν την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος στη γύρω περιοχή. Μεταξύ αυτών, τα ξωκλήσια του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω, της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Παρασκευής κ.ά. Στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας σώζονταν μέχρι πριν 20 χρόνια περίπου, αυθεντικές αγιογραφίες του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, οι οποίες απομακρύνθηκαν με την ανακαίνιση της εκκλησίας και φυλάσσονται σήμερα στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου.
Από την πλατεία των Μηλεών, το ανηφορικό καλντερίμι, δίπλα από την Βιβλιοθήκη, οδηγεί στον όμορφο ναό του Αγίου Νικολάου, από τον περίβολο του οποίου θα απολαύσετε καταπληκτική θέα προς το χωριό, το δυτικό Πήλιο αλλά και τον Παγασητικό. Πίσω από το ιερό του ναού βρίσκονται οι τάφοι των τριών Διδασκάλων του Γένους, Άνθιμου Γαζή, Γρηγορίου Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη.
Η Σχόλη των Μηλεών
Η ονομαστή «Σχολή των Μηλεών» που ίδρυσαν οι Γαζής, Κωνσταντάς και Φιλιππίδης, αποτέλεσε σημαντική πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Η Σχολή λειτουργούσε στη θέση που σήμερα έχει τις εγκαταστάσεις του το Γυμνάσιο Μηλεών. Απόρροια του διαφωτιστικού έργου της ξακουστής Σχολής των Μηλεών, υπήρξε η ίδρυση της εκπληκτικής βιβλιοθήκης των Μηλεών «Ψυχής Άκος», που λειτουργεί μέχρι σήμερα με περισσότερα από 3500 σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια.
Το τρενάκι του Πηλίου
Στις Μηλιές καταλήγει ένας σιδηρόδρομος που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, συνδέοντας το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου, με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου. Το 1985 το τρένο του Πηλίου χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Το 1996 και μετά από μία σειρά επισκευών, τέθηκε ξανά σε λειτουργία καλύπτοντας συνολικά μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων, από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές, προσφέροντας στον επιβάτη την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου και τις περίτεχνες αρχιτεκτονικές κατασκευές, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Η οργιώδης βλάστηση, η θέα στον Παγασητικό, τα τοξωτά γεφύρια, οι μικρές σήραγγες και η σιδερένια γέφυρα, αποτελούν τα βασικά στοιχεία για μια από τις ωραιότερες διαδρομές στην Ευρώπη.
Η περιοχή του σταθμού Μηλεών, όπου σταματάει το τρενάκι, θεωρείται ως ένα από τα αξιοθέατα του Πηλίου. Εκεί υπάρχει παραδοσιακός ξενώνας, τα ερείπια του μεγάλου παλιού μύλου, αλλά και το μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς το 1940. Λίγο πιο κάτω, βρίσκεται η περίφημη γέφυρα που σχεδίασε ο πατέρας του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο. Πρόκειται για μια πανέμορφη σιδερένια γέφυρα που ενώνει δύο πλαγιές του βουνού με εκπληκτική θέα μέχρι τη θάλασσα.
Για αυτούς που αγαπούν την φύση και τις δραστηριότητες, η περιοχή προσφέρεται επίσης για πεζοπορία με αρκετές διαδρομές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι βατές με κατάλληλη σήμανση. Από τις πιο γνωστές είναι η διαδρομή στη γέφυρα Ντε Κίρικο ή η διαδρομή Καλά Νερά- Μηλιές.
Πώς θα πάτε:
Οδικώς από την Αθήνα, το Πήλιο απέχει περίπου 350 χλμ. Ακολουθήστε την Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας-Βόλου, και συνεχίστε στον περιφερειακό Βόλου-Καλών Νερών-Μηλεών.
Πηγή: clickatlife.gr
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε expressholidays.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου της Express Holidays
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου