Όθωνας, Καποδίστριας, Κολοκοτρώνης, Κανάρης, Υψηλάντης, Μπουµπουλίνα... Ονόµατα βγαλµένα από τις πιο ένδοξες στιγµές της Ιστορίας, δίνουν ραντεβού µε τον σύγχρονο ταξιδιώτη σε µια από τις οµορφότερες πόλεις της χώρας µας. Και αν µέχρι τώρα πίστευες ότι τα ξέρεις όλα για το Ναύπλιο, το σίγουρο είναι ότι ερχόµενος εδώ θα αλλάξεις γνώµη!
Το έχουν παροµοιάσει µε τη Νάπολη της Ιταλίας, το έχουν χαρακτηρίσει µια από τις 4 πιο όµορφες πόλεις της Ελλάδας, ενώ η Ιστορία τού χάρισε τον αιώνιο τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Το Ναύπλιο, σηµερινή πρωτεύουσα του νοµού Αργολίδας, στους κόλπους του Αργολικού, έχει τον τρόπο να αναβιώνει τις ένδοξες εποχές που πέρασε, ενώ, προσαρµοσµένο στους σύγχρονους ρυθµούς, αποτελεί έναν από τους πιο δηµοφιλείς τουριστικούς προορισµούς! Μόλις µιάµιση ώρα από την Αθήνα, είναι πράγµατι η πιο ιδανική κοντινή απόδραση για ένα µοναδικό Σαββατοκύριακο. Τώρα δε που έρχεται και η άνοιξη, έχεις ακόµα έναν λόγο για να το επισκεφθείς!
Μπορεί σχεδόν όλοι µας να το έχουµε συνδέσει µε τις πρώτες ηµερήσιες σχολικές εκδροµές και τις ροµαντικές κρυφές αποδράσεις της εφηβείας, όµως το Ναύπλιο, πέρα από ειδυλλιακό ροµαντικό σκηνικό για τους ερωτευµένους, είναι πολλά περισσότερα. Ένα υπαίθριο µουσείο, άπειρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας µε κατακτητές, επαναστάσεις και σηµαντικά γεγονότα που διαδραµατίζονται εκεί µπροστά σου, στις πλατείες, τα κάστρα, τις εκκλησίες. Αρκεί να έχεις στη διάθεσή σου λίγο χρόνο για να βγεις από την πεπατηµένη. Να ξεφύγεις λίγο παραέξω από την κλασική Πλατεία Συντάγµατος και να αφιερώσεις τον εαυτό σου στην αποκάλυψη γεγονότων και πραγµάτων που σίγουρα θα σε εντυπωσιάσουν. Όσο για την οµορφιά της πόλης, αυτή είναι αναµφισβήτητη! Με ένα κάστρο-κόσµηµα να την παρακολουθεί από ψηλά, ένα φρούριο να τη φυλάει από τη θάλασσα και µια αρχιτεκτονική-παράδειγµα προς µίµηση για όλες τις πόλεις της Ελλάδας -ευτυχώς, που τις διατήρησε ο Καποδίστριας-, είναι από τους προορισµούς που οφείλει κάθε Έλληνας να επισκεφθεί, έστω και µία φορά, στη ζωή του.
Με αφετηρία την Πλατεία Φιλελλήνων στην κεντρική κι αρκετά τουριστική παραλία αρχίζει ένα ταξίδι στο παρελθόν αλλά και στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Ιχνηλάτησε τα υπέροχα στενά σοκάκια µε ονόµατα που παραπέµπουν σε βασιλείς (Βασ. Κωνσταντίνου, Αµαλίας, Όθωνος κ.λπ.), στρέψε το βλέµµα ψηλά στα καλαίσθητα γραφικά σπιτάκια και φωτογράφισε όλα εκείνα τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτήρια που θα ήθελες να βλέπεις σε κάθε ελληνική πόλη. Τώρα αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι το Ναύπλιο τελικά δεν είναι µόνο εκείνο το ηλιοβασίλεµα στο Παλαµήδι όπου αντάλλαζες τα πρώτα σου φιλιά, µε θέα στο Μπούρτζι!
1. Βόλτα στην Αρβανιτιά
Μη φύγεις από την πόλη του Ναυπλίου αν δεν κάνεις το «γύρο της Αρβανιτιάς». Ο παραθαλάσσιος πεζόδροµος γύρω από την Ακροναυπλία αποτελεί τον αγαπηµένο περίπατο ντόπιων και επισκεπτών -και καθόλου τυχαία! Ξεκινάει από το τέλος της κεντρικής παραλίας και καταλήγει, αφού κάνει το γύρο της Ακροναυπλίας -µετά από περίπου 1 χλµ.-, στην Πλατεία της Αρβανιτιάς, όπου θα συναντήσεις και την οµώνυµη οργανωµένη παραλία. Από εκεί µπορείς να προσεγγίσεις άµεσα την Παλιά Πόλη ή να ανηφορίσεις για τοΡολόι, όπου η θέα είναι προνοµιακή! Καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδροµής θα σε εντυπωσιάσουν οι επιβλητικοί βράχοι µε τα «διακοσµητικά» φραγκόσυκα -πατέντα των Βενετών για τους εχθρούς- δίπλα στη θάλασσα, αλλά και η θέα στο Παλαµήδι, το οποίο εµφανίζεται ξαφνικά στην κορυφή του λόφου! Στα µισά του δρόµου θα συναντήσεις το εκκλησάκι της Παναγίας της Σπηλιάς, το οποίο τώρα είναι εγκαταλειµµένο. Αφέσου στην αλµύρα της θάλασσας και άσε τον αέρα να πάρει κάθε άσχηµη σκέψη µακριά!
Top secret: Η αγαπηµένη παραλία των ντόπιων είναι η Καραθώνα! Aπό την Πλατεία της Αρβανιτιάς υπάρχει και παραθαλάσσιο µονοπάτι 2,5 χλµ., ιδανικό για βόλτα!
Το ήξερες ότι...
...ο Κυβερνήτης της Ελλάδας Iωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε στην πόρτα του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα τo 1831;
...τo Nαύπλιο ήταν από τις πρώτες πόλεις που προσείλκυσαν τουρίστες το '49-'50;
...η Αρβανιτιά πήρε το όνοµά της από την οµαδική εκτέλεση των Αλβανών ληστών το 1779; Λέγεται µάλιστα ότι ο Καπετάν-Πασάς τους ανέβασε µε δόλο στο Παλαµήδι και από εκεί τους γκρέµισε στα βράχια.
2. Παλαµήδι
Το βλέπεις από κάθε µεριά της πόλης, οπότε είναι αδύνατον να µην εξάψει τη φαντασία σου όταν σκέπτεσαι τι κρύβεται µέσα στα επιβλητικά του τείχη. Ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγµατα της βενετσιάνικης οχυρωµατικής αρχιτεκτονικής, το Παλαµήδι, που επιβλέπει το Ναύπλιο από ψηλά, πήρε το όνοµά του από τον οµηρικό ήρωα Παλαµήδη. Στη διάρκεια της... ζωής του µετατράπηκε σε µια από τις πιο σκληρές φυλακές βαρυποινιτών, ενώ σήµερα ο επισκέπτης µπορεί να θαυµάσει τους επιβλητικούς προµαχώνες, τοιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Αντρέα, αλλά και την εκπληκτική θέα µε όλη την πόλη του Ναυπλίου και το Κάστρο της Ακροναυπλίας, που κείνται στα πόδια του! Αυτό που πρέπει να θυµάσαι είναι ότι από εδώ ξεκίνησε η απελευθέρωση της πόλης το 1822. Μια οµάδα πολεµιστών µε αρχηγό τον Σταϊκόπουλο κατέλαβε το φρούριο -στο οποίο δεν επιτρέπονταν οι Χριστιανοί- και από τότε η 30ή Νοεµβρίου (ηµέρα κατά την οποία η πόλη έγινε ελληνική) γιορτάζεται πανηγυρικά. Η πρόσβαση στο φρούριο γίνεται ή µε αυτοκίνητο µέσα σε 5΄ από τον περιφερειακό δρόµο (προσεγγίζεις την ανατολική πύλη) ή ανεβαίνοντας τα 857 σκαλιά -ο µύθος τα θέλει 999- που καταλήγουν στη δυτική είσοδο. Είσοδος: €4, €2 (µειωµένο). Καθηµερινά από τις 08:00-16:30 (µέρες ελεύθερης εισόδου όλες οι Κυριακές από 1η Νοεµβρίου µέχρι 31 Μαρτίου).
Το ήξερες ότι στο Παλαµήδι, το 1833 φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης µε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας;
Το ήξερες ότι...
...στο Ναύπλιο επιβιβάστηκε το 1833 ο Όθωνας, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας;
...η Ψωροκώσταινα, όπως πολλές φορές αποκαλούµε την πατρίδα µας, ήταν µια φτωχή γυναίκα από το Ναύπλιο που έδωσε όλα τα υπάρχοντά της -ένα ασηµένιο δαχτυλίδι κι ένα γρόσι- όταν ο δάσκαλος του Γένους Γ. Γεννάδιος ζήτησε από τους Ναυπλιώτες να συνεισφέρουν στον έρανο για το Έθνος;
...το πολυτελές Νaflia Palace στεγάζεται σε παλιές φυλακές της Ακροναυπλίας;
...στο δηµοτικό πάρκο, λίγο πιο έξω από την Παλιά Πόλη του Ναυπλίου, υπάρχει το άγαλµα του έφιππου Κολοκοτρώνη;
...το γλυπτό λιοντάρι, γνωστό και ως Λέοντας των Βαυαρών, που χρονολογείται στο 1840-1841, είχε παραγγελθεί από τον Λουδοβίκο, πατέρα του Όθωνα, στη µνήµη των Βαυαρών στρατιωτών της φρουράς του βασιλιά, οι οποίοι επλήγησαν από την επιδηµία τύφου που µάστιζε το Nαύπλιο κατά τα έτη 1833 και 1834;
3. Μπούρτζι
Ανάµεσα στο λιµάνι και το Μπούρτζι, κάποτε υπήρχε στενή δίοδος που έκλεινε κάθε βράδυ µε αλυσίδα! Mάλιστα, γι' αυτόν το λόγο λεγόταν και Πόρτο Κατένα.
Αν ξέρεις ένα πράγµα για το Ναύπλιο, αυτό σίγουρα είναι το Μπούρτζι. Το µέσα στη θάλασσα χαρακτηριστικό νησάκι, που λειτούργησε ως φρούριο µέχρι το 1865, φαίνεται από όλες τις πλευρές της παραλίας και έχει καταστεί µαζί µε το Παλαµήδι το Νο1 αξιοθέατο για όποιον επισκέπτεται την πόλη. Αυτό όµως που δεν ξέρεις είναι ότι στη νησίδα, πριν γίνει το φρούριο, βρισκόταν ναός αφιερωµένος στον Άγιο Θεόδωρο, ότι µέσα στα τείχη του βρήκε καταφύγιο το 1826 η ελληνική κυβέρνηση, ότι αποτελούσε τον τόπο διαµονής των δηµίων που πραγµατοποιούσαν τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών των φυλακών του Παλαµηδιού.
4. Πλατεία Συντάγµατος
Αν πίστευες ότι η Πλατεία Συντάγµατος είναι απλώς η κεντρική πλατεία του Ναυπλίου, πλανάσαι πλάνην οικτρά. Σήµερα, µπορεί να τη γνωρίζεις ως σηµείο συνάντησης, όµως είναι από τις πιο σηµαντικές, µιας και συνέδεσε το όνοµά της µε πολύ σπουδαία γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Γνωστή ως Πλατεία του Πλατάνου, µετονοµάστηκε σε Πλατεία Λουδοβίκου (προς τιµή του πατέρα του Όθωνα) µέχρι το 1843, και πήρε το σηµερινό της όνοµα όταν οι Έλληνες ζήτησαν από τον νεαρό βασιλιά την εκπόνηση συντάγµατος. Στις µέρες µας, εδώ οι περισσότεροι έρχονται µόνο για να αράξουν στα µοντέρνα cafes, χωρίς, ωστόσο, να δίνουν ιδιαίτερη σηµασία στην ιστορία της. Άραξε κι εσύ σε ένα τραπεζάκι, αλλά άφησε το βλέµµα σου να σταθεί σε µερικά από τα κτήρια που την πλαισιώνουν. Από τη µια µεριά ηΕνετική Αποθήκη του Στόλου, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, δίπλα του το Βουλευτικό -η πρώτη Βουλή της επαναστατηµένης Ελλάδας, που τώρα φιλοξενεί συνέδρια και τη Δηµοτική Πινακοθήκη Ναυπλίου-, ενώ απέναντι εντύπωση θα σου προκαλέσει το τζαµί, γνωστό ως Τριανόν -όνοµα που πήρε από τον παλιό κινηµατογράφο της πόλης. Το τζαµί είναι ίσως το µοναδικό κτίσµα που διασώζεται από την Τουρκοκρατία, ενώ σήµερα στεγάζει το Δηµοτικό Θέατρο. Σε αυτή την πλατεία επίσης είχαν τα σπίτια τους ο Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς. Όσο για την « Ελλάς», διεκδικεί τον τίτλο της πιο διάσηµης ταβέρνας της πόλης, αφού αποτέλεσε το σκηνικό για το διαφηµιστικό του καφέ «Παπαγάλος Λουµίδη».
Το ήξερες ότι...
...στη Βασ. Κωνσταντίνου βρισκόταν το φαρµακείο του Ιταλού φιλέλληνα Mπονιφάτσιο Μποναφίν, που ανέλαβε να ταριχεύσει το σώµα του Καποδίστρια;
...η Πλατεία Tριών Nαυάρχων είναι αφιερωµένη στη µνήµη των Kόδριγκτον ( Aγγλίας), Δεριγνύ ( Γαλλίας) και Xέιδεν ( Pωσίας), ναυάρχων που καταναυµάχησαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στο Ναβαρίνο το 1827; Στο µέσο βρίσκεται το ταφικό µνηµείο µε τα οστά του Yψηλάντη.
...η ύπαρξη τόσων κοµπολογάδικων στο Ναύπλιο δεν έχει να κάνει µε παράδοση, αλλά µε το Μουσείο Κοµπολογιού που άνοιξε τις πόρτες του το 1998;
5. Ψαροµαχαλάς
Στην Πλατεία Ψαροµαχαλά υπήρξε το πρώτο προορισµένο για φτωχούς νοσοκοµείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα!
Είναι αναµφισβήτητα η πιο γραφική γειτονιά του Ναυπλίου στους πρόποδες της Ακροναυπλίας, πάνω από την οδό Σταϊκόπουλου. Στενά καλντερίµια, ταπεινά µικρά σπιτάκια διάφορων εποχών µε λουλούδια στα µπαλκόνια, αφηµένα στο χρόνο, χαρακτηριστικέςδροµόσκαλες που σου αποκαλύπτουν ξεχασµένες γωνίες, είναι ό,τι απέµεινε από την άλλοτε ζωντανή συνοικία των ψαράδων. Ακόµα και την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν ίσως η µόνη συνοικία στην οποία κατοικούσαν Έλληνες και εκεί µάλλον οφείλεται το γεγονός ότι τοεκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται εδώ, ήταν η µοναδική εκκλησία στην οποία επέτρεπαν οι Τούρκοι να λειτουργεί. Κάνοντας µια µικρή βόλτα εδώ, θα νιώσεις πως βρίσκεσαι σε νησί!
Το ήξερες ότι...
...ο Άγιος Γεώργιος είναι από τους πιο ιστορικούς ναούς; Εκτός του ότι ήταν ο πρώτος καθεδρικός ναός του ελληνικού κράτους, εδώ κηδεύτηκαν σηµαντικές προσωπικότητες της ιστορίας, όπως ο Παλαιός Πατρών Γερµανός και ο Υψηλάντης. Μάλιστα µέσα βρίσκεται ο θρόνος του βασιλιά Όθωνα, ενώ εντός θα εντοπίσεις πιστό αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
...η Πύλη της Ξηράς, όπου σήµερα κανείς βλέπει µόνο ένα τµήµα της, αποτελούσε τη µοναδική είσοδο για την πόλη από τη στεριά; Mάλιστα, επειδή έκλεινε µετά τη δύση του ήλιου, όποιος έµενε έξω ήταν αναγκασµένος να διανυκτερεύσει εκτός τειχών.
6. «Μεγάλος δρόµος»
Γνωστή και ως Μεγάλος Δρόµος, η Βασ. Κωνσταντίνου, που ενώνει τις Πλατείες Τριών Ναυάρχων και Συντάγµατος, είναι από τους δρόµους που σίγουρα θα περπατήσεις. Το πλακόστρωτο εδώ (στενό, µόνο µεγάλο δεν είναι) δηµιουργήθηκε σύµφωνα µε ευρωπαϊκά πρότυπα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Ιωάννη Καποδίστρια, και υπήρξε ο κεντρικός άξονας της πόλης τον 19ο αιώνα. Σήµερα µπορείς να θαυµάσεις µερικά από τα χτισµένα σε νεοκλασικό ρυθµό κτήρια, ενώ κατά µήκος θα συναντήσεις πολλά µαγαζάκια και κάποια cafes. Αυτός µαζί µε την παράλληλή του, τη Σταϊκόπουλου, θεωρούνται οι πιο δηµοφιλείς πεζόδροµοι για βόλτα, αφού συγκεντρώνουν όλο το χάζι της πόλης.
Πηγή: travelstyle.gr
Για περισσότερες πληροφορίες μπορέιτε να επισκεφθείτε expressholidays.gr ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα καταστήματα του δικτύου της Express Holidays
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου