Express Holidays

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με μια ξεχωριστή πρόταση! Ερωδιοί στην καρδιά της Αθήνας

Ερωδιοί στην καρδιά της Αθήνας


Χίλια εκατό στρέμματα με πευκοδάσος και καλλιέργειες, έξι τεχνητές λίμνες και επτά λόφοι όπου φωλιάζουν 180 είδη πουλιών –ανάμεσά τους σπάνια άγρια υδρόβια πτηνά– και πλήθος μικροθηλαστικά και ερπετά: το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης αποτελεί μια μοναδική «νησίδα» άγριας ζωής στον αστικό ιστό της Αθήνας, έναν πνεύμονα οξυγόνου, μια όαση ανοιχτή για όλους με δωρεάν είσοδο που σκοπό έχει την αναψυχή αλλά και την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του για οικολογικά θέματα.
Δεν έχετε παρά να ετοιμάσετε τα ατομικά σακίδια με τα εδέσματα και τα ...
δροσιστικά, να περάσετε μια από τις πέντε επίσημες ή τις δεκαεπτά ανεπίσημες εισόδους του  και να ξεκινήσετε μια απολαυστική εκδρομή στο δάσος στην καρδιά της πόλης! Εννοείται ότι παίρνετε μαζί σας κιάλια για να παρατηρήσετε τα πουλιά στις λίμνες και ποδήλατα, αν επιθυμείτε.
Το Πάρκο προσφέρεται για κάθε είδους απόδραση, αναψυχή, περίπατο και πικ νικ, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και εθελοντική εργασία, παρατήρηση της φύσης… για μια πλήρη μονοήμερη εκδρομή με πολλές εκπλήξεις που γρήγορα θα θέλετε να επαναλάβετε. Κάτι καθόλου δύσκολο μια και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από την Ομόνοια, ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού.

http://www.parkotritsi.gr/images/foto%2520parkou/anoixi/IMG_0006-(2).gif

Ελιές και αλκυόνες
Σπάνιες αλκυόνες, ερωδιοί, σταχτοτσικνιάδες, χαλκόκοτες μαζί με σουσουράδες, καρακάξες, σπουργίτια, κοκκινολαίμηδες, περιστέρια ζουν περιστασιακά ή μόνιμα στο Πάρκο, όπου οι εκτάσεις με τις ελιές, τα αμπέλια, τις φιστικιές, τις συκιές, τις μουριές, τις αμυγδαλιές θυμίζουν ακόμα στον επισκέπτη τον χαρακτήρα του πρότυπου Κέντρου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που είχε ο χώρος στα τέλη του 19ου αιώνα. Λίμνες και λόφοι, αγροτικές καλλιέργειες, αλσύλλια και ανοιχτοί χώροι είναι προσβάσιμοι  καθημερινά όλον τον χρόνο. Κι εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι κρίμα κι άδικο η επίσημη πολιτεία να μην μπορεί να συντηρήσει τέτοιους τόπους που σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα αναδεικνύονταν με τον καλύτερο τρόπο. Αρκεί να πούμε ότι η καθαριότητα και η φύλαξή του γίνεται, στην παρούσα φάση, από τρεις υπαλλήλους, που αργούν και να πληρωθούν. Αποτέλεσμα, πολλά σημεία του να μαραζώνουν και η φύλαξη να είναι φυσικά ανεπαρκής.

Εθελοντισμός
Ευτυχώς έχουν δημιουργηθεί ομάδες κατοίκων και εθελοντών που συμμετέχουν στις εργασίες και δραστηριοποιούνται με αληθινό ενδιαφέρον απέναντι στα προβλήματα. Ανάμεσά τους το δυναμικό Δίκτυο Εθελοντών του ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) με δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ηΓεωπονική Σχολή  Αθηνών που συμμετέχει στις καλλιέργειες, στο κλάδεμα, η Οργάνωση Γη με εθελοντικές ομάδες, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, εθελοντικές δράσεις και εκδηλώσεις με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών ή, σε λίγες μέρες, στις 5 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. «Η ενεργός εμπλοκή του κοινού και ομάδων εθελοντών», τονίζει η Ορνιθολογική Εταιρεία, «κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση. Κάθε κάτοικος της Αττικής έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τον μοναδικό αυτόν βιότοπο και να βοηθήσει με τον τρόπο του στην επιβίωση των άγριων πουλιών στην πόλη». Οι εθελοντές αναλαμβάνουν περιηγήσεις σχολείων και άλλων ομάδων επισκεπτών στο Πάρκο, τη λειτουργία του Περιπτέρου Ενημέρωσης, συμμετοχή στη διοργάνωση εκδηλώσεων, κατασκευές και βοηθητικές εργασίες συντήρησης, βάψιμο, κηπουρικά, ξυλουργικά κ.ά.

Υπεύθυνος για τη διαχείριση του Πάρκου είναι ο Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής με εκπρόσωπο του οποίου δεν στάθηκε δυνατόν να μιλήσουμε. Η κ. Μάγδα Γεράκη, διορισμένη υπάλληλος τους τελευταίους μήνες, μας τόνισε «δεν δίνω απαντήσεις για το Πάρκο, οι αρμοδιότητές μου είναι γραμματειακές» και μας παρέπεμψε στον πρόεδρο του ΔΣ κ. Ηλία Λιακόπουλο, γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένη Διοίκησης…
Αν και τα προβλήματα του Πάρκου έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, κανείς –δήμοι, οργανισμοί, περιφέρεια Αττικής, κ.λπ.– δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα βγάλουν από το αδιέξοδο αυτήν την όαση. Η δραστηριοποίηση των εθελοντών, η αθρόα προσέλευση του κόσμου απ’ όλο το Λεκανοπέδιο και η ίδια η γενναιόδωρη φύση με τα πλάσματα και τις ομορφιές της διατηρούν ακόμα ακμαίο αυτό το σημείο γης. Είναι εντυπωσιακό ότι τον Μάιο του 2011 οι εθελοντές κατέγραψαν σε μία μόνον Κυριακή 16.000 επισκέπτες!



Περιβαλλοντική εκπαίδευση
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δραστηριοποιείται στο Αντώνης Τρίτσης από το 2005 με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με τα πουλιά που ζουν δίπλα τους, την άμεση επαφή με την άγρια φύση και τη ζωή στα διάφορα οικοσυστήματα. Τα προγράμματά της απευθύνονται τις καθημερινές σε σχολικές ομάδες, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 5.500 μαθητές να συμμετέχουν ετησίως απ’ όλα τα σχολεία του Λεκανοπεδίου. «Το πρόγραμμα έχει δίωρη διάρκεια και περιλαμβάνει περιήγηση στις λίμνες, παρατήρηση πουλιών, φυτών, κ.ά. Τις καθημερινές συμμετέχουν μαθητές και τα Σαββατοκύριακα υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος για ομάδες άνω των δέκα ατόμων κατόπιν συνεννόησης» λέει στο Τaλκ η κ. Πηνελόπη Πετράκου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, υπεύθυνη Προγράμματος στο Πάρκο. Με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη γνωριμία με τα πουλιά, η Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει, επίσης, κάθε χρόνο κεντρικές εκδηλώσεις, όπως η «Γιορτή των Πουλιών» (αρχές φθινοπώρου), τα «Χελιδονίσματα» (αρχές άνοιξης), η «Ημέρα Περιβάλλοντος» (αρχές καλοκαιριού). Παράλληλα διοργανώνονται εκδηλώσεις για την άγρια φύση, όπως οι ημέρες παρατήρησης πουλιών (birdwatching) με την υποστήριξη έμπειρων ορνιθολόγων και την παροχή ειδικού εξοπλισμού (κιάλια, τηλεσκόπια, οδηγοί πεδίου).«Το μεγάλο πλεονέκτημα του Πάρκου Τρίτση είναι ότι πρόκειται για ένα ατόφιο κομμάτι φύσης στο κέντρο της Αθήνας. Συνδυάζει διαφορετικούς βιότοπους, λίμνες, ειδικές καλλιέργειες που δεν βρίσκουμε πουθενά αλλού συγκεντρωμένα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Συγκεντρώνει δε τόσα σπάνια πουλιά, έχουν καταγραφεί 180 είδη, που η παρουσία τους το κάνει ξεχωριστό γι’ αυτό και δραστηριοποιείται εδώ η Ορνιθολογική Εταιρεία» καταλήγει η κ. Πετράκου.

Μην το σκέφτεστε, μια ανάσα δρόμος είναι και οι ανάσες που θα πάρετε από τα πνευμόνια, τα μάτια και την καρδιά θα σας κρατήσουν σε καλή φόρμα για όλη την εβδομάδα· θα δείτε δε πώς ήταν κάποτε η ευλογημένη αττική γη.

Στις 5 Ιουνίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει εκδήλωση για σχολεία σε συνεργασία με τον δήμο Ιλίου, η οποία περιλαμβάνει ενημέρωση για τα πουλιά και την οικολογική αξία του Πάρκου, ξεναγήσεις στις λίμνες και περιβαλλοντικά παιχνίδια («Πάει, Πέταξε η Τροφή!») για παιδιά σχολικής ηλικίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο park@ornithologiki.gr

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης
Σπύρου Μουστακλή 23, Τηλ./Fax: 210 2316977
Για τον τρόπο πρόσβασης πληροφορίες στις σελίδες:www.park.ornithologiki.gr και www.parkotritsi.gr

Διάβασε τα παρακατω:

• Στο Πάρκο μπορείτε να περάσετε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς να ξοδέψετε μισό ευρώ, αρκεί να έχετε μαζί σας τις απαιτούμενες προμήθειες.
• Αν παρ’ όλα αυτά χρειαστεί οτιδήποτε, υπάρχει αναψυκτήριο και παραδοσιακό εστιατόριο.
• Για να παρατηρήσει κανείς τα πουλιά οι καλύτερες ώρες είναι οι πρωινές.
• Η αγάπη του κοινού που το γνωρίζει είναι τόσο μεγάλη γι’ αυτό το κομμάτι γης, ώστε ένας εθελοντής οργάνωσε εκεί τα γενέθλιά του και έκοψε τούρτα μόνον αφού οι προσκεκλημένοι προσέφεραν εθελοντική εργασία. Αυτό ήταν και το δώρο του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover