Πάρκο Güell |
Μπορεί να λένε πως όλα τα ωραία κοστίζουν σε αυτήν την ζωή, εμείς όμως συγκεντρώσαμε και σας «ταξιδεύουμε» στον κόσμο και στα 8 πιο φημισμένα αξιοθέατα με δωρεάν είσοδο!
- Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Ρώμη
Αν και η «αιώνια πόλη» είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο, η επίσκεψη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Μπορεί να έχετε δει εικόνες, ταινίες και να έχετε ακούσει πλήθος περιγραφών, όμως τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με το δέος που σου προκαλεί η μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο. Σκεφτείτε μόνο ότι στο εσωτερικό της μπορεί να παρευρεθούν περίπου 60.000 άτομα!
Ο ναός είναι γεμάτος από έργα διασήμων καλλιτεχνών, όπως του Ραφαήλ και φυσικά του Μιχαήλ Άγγελου, δημιούργημα του οποίου είναι ο εντυπωσιακός τρούλος, που υψώνεται ακριβώς πάνω από το σημείο που μαρτύρησε ο Απόστολος Πέτρος. Αν θέλετε μπορείτε να ανεβείτε στον τρούλο και να απολαύσετε την μοναδική θέα στην Ρώμη με ανελκυστήρες (υπάρχει χρέωση) ή με τα σκαλιά (δε συστήνεται).
- Μεγάλο Παζάρι, Κωνσταντινούπολη
Η εμπειρία της βόλτας στο παζάρι είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε ταξίδι στην Ανατολή, ωστόσο η «έρευνα αγοράς» στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης δε μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Το Μεγάλο Παζάρι λειτούργησε αρχικά το 1461 και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στεγασμένες αγορές του κόσμου με πάνω από 58 οδούς και περισσότερα από 1.200 μαγαζιά. Καθημερινά από το Παζάρι διέρχονται 250.000 με 400.000 επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να βρουν κοσμήματα, σουβενίρ, ναργιλέδες, μπρίκια, καρυκεύματα, χαλιά αλλά και δερμάτινα ή ρούχα και παπούτσια, κ.α., ενώ το κλασσικό «παζάρι» της τιμής με τους μαγαζάτορες θεωρείται δεδομένο.
- Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, Παρίσι
Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες, σε μυθιστορήματα και είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα γοτθικού ρυθμού στην αρχιτεκτονική. Ο Καθεδρικό Ναός της γαλλικής πρωτεύουσας είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο φημισμένα και δημοφιλή αξιοθέατα του κόσμου με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Βρίσκεται στο νησάκι Ile de la Cite στον Σηκουάνα και για να ολοκληρωθεί η εντυπωσιακή κατασκευή του χρειάστηκαν σχεδόν δύο αιώνες! Ενημερωθείτε και επιλέξτε να επισκεφθείτε τον Καθεδρικό τις μέρες και τις ώρες που γίνονται οι δωρεάν ξεναγήσεις στα αγγλικά.
- Πάρκο Güell, Bαρκελώνη
Το πάρκο Guell βρίσκετε στον λόφο "el Carmel" και πρόκειται για ένα ακόμα έργο του φημισμένου Καταλανού αρχιτέκτονα Antoni Gaudí. Σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε κατά παραγγελία του πλούσιου επιχειρηματία Eusebi Guell και είναι δεν είναι άλλο από την άποψη του Gaudi για το πώς θα έπρεπε να είναι ένας βρετανικός κήπος. Φιλοξενεί δημιουργήματα όπως σιντριβάνια με δράκους, όλα διακοσμημένα με το πολύχρωμο μαρμάρινο μωσαϊκό που χαρακτηρίζει την πόλη της Βαρκελώνης. Πίσω από τη βασική είσοδο θα βρείτε ένα τεράστιο φυσικό μπαλκόνι, όπου και μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα σχεδόν όλη την πόλη της Βαρκελώνης και τη συνοδεία μουσικών από ερασιτεχνών μουσικών, που πάντα χαρίζουν ένα μοναδικό ηχητικό κλίμα στην επίσκεψή σας. Μέσα στο πάρκο θα βρείτε ένα μικρό σπιτάκι όπου ο ίδιος ο αρχιτέκτονας έμεινε κάποιο διάστημα της ζωής του.
- Ράιχσταγκ, Βερολίνο
Το Ράιχσταγκ δεν είναι μόνο η έδρα του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου αλλά και ένα κτίριο με αρκετές σελίδες στην παγκόσμια ιστορία. Ολοκληρώθηκε το 1894 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Paul Wallot, πυρπολήθηκε το 1933 από τους Ναζί οι οποίοι και κατηγόρησαν τους κουμουνιστές, μετά από μια δεκαετία περίπου η κατάληψη του από τον ρώσικο στρατό σήμανε την αρχή του τέλους του Β’ Π.Π., ενώ η επαναλειτουργία του το 1991 επισφράγισε την επανένωση των δύο Γερμανιών. Το 1999 εγκαινιάστηκε ο φημισμένος γυάλινος θόλος, έργο του Σερ Νόρμαν Φόστερ, συμβολίζοντας τη διαφάνεια της νέας Γερμανίας. Από την ημέρα που εγκαινιάστηκε ο θόλος έως σήμερα τον έχουν επισκεφθεί 18 εκατομμύρια άτομα! Φιλοξενεί και ένα μικρό μουσείο.
- Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο
Αν και την πρώτη φορά που ακούει κανείς ότι η είσοδος στο Βρετανικό Μουσείο είναι δωρεάν δυσκολεύεται να το πιστέψει, είναι γεγονός, καθώς το Μουσείο χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους και δωρεές. Όταν περάσετε τις πύλες του, αυτόματα ξεκινάτε ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό από το ξεκίνημα των αιώνων έως σήμερα. Στις αίθουσες του θα βρείτε τη μόνιμη συλλογή του μουσείου, που απαρτίζεται περίπου από 7 εκατομμύρια εκθέματα από κάθε γωνιά του κόσμου και ανάμεσα τους φυσικά τα δικά μας, Μάρμαρα του Παρθενώνα. Πριν την επίσκεψή σας φροντίστε να ενημερωθείτε για τις εκθέσεις που διοργανώνονται από το Βρετανικό Μουσείο κατά καιρούς και αποτελούν πάντα μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.
- Ινστιτούτο Smithsonian, Ουάσιγκτον
Με 19 μουσεία (τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην Ουάσιγκτον), ένα εθνικό ζωολογικό πάρκο, 9 σπουδαία ερευνητικά κέντρα και σχεδόν 137 εκατομμύρια εκθέματα δεν είναι να απορεί κανείς γιατί το ινστιτούτο Smithsonian είναι το μεγαλύτερο μουσειακό συγκρότημα στο κόσμο. Κάνοντας πράξη την θέληση του βρετανού επιστήμονα και ευεργέτη James Smithson για την αύξηση και τη διάχυση της γνώσης η επίσκεψη στα μουσεία του ινστιτούτου είναι δωρεάν.
- Αμερικανικό Καπιτώλιο, Ουάσιγκτον
Καθώς βρισκόμαστε στην Ουάσιγκτον δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ένα ακόμα φημισμένο και δωρεάν αξιοθέατο, που δεν είναι άλλο από το Αμερικανικό Καπιτώλιο, το κτίριο όπου συνεδριάζει το κογκρέσο. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του Καπιτωλίου και σχεδιάστηκε από τον Γουίλιαμ Θόρτον το 1793, εμπνευσμένο από τη δυτική πρόσοψη του Λούβρου και το Πάνθεον του Παρισιού. Το Καπιτώλιο κατασκευαζόταν από το 1793 μέχρι το 1811, αν και η πρώτη σύγκλιση του Κογκρέσου έγινε το 1800, μέσα στο ημιτελές κτίριο. Εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού αντιπροσώπων από τις νέες πολιτείες, το κτήριο επεκτάθηκε το 1850 και διπλασιάστηκε σε μήκος, ενώ ο παλιός θόλος, ο οποίος αποδείχθηκε μικρός μετά την επέκταση του κτηρίου, αντικαταστάθηκε από έναν νέο, τρεις φορές ψηλότερο. Το ύψος του Καπιτωλίου φτάνει τα 88 μέτρα, ενώ στο εσωτερικό του μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα έργα τέχνης.
Βασιλική του Αγίου Πέτρου |
Μεγάλο Παζάρι |
Παναγία των Παρισίων |
Ράιχσταγκ |
Βρετανικό Μουσείο |
Ινστιτούτο Smithsonian |
Αμερικανικό Καπιτώλιο |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου