Εύκολα διακρίνουμε τις γεύσεις που έχει δανείσει η μια χώρα στην...
άλλη μέσα στους αιώνες, αλλά κι εύκολα ξεχωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της κάθε κουζίνας, που διαμορφώθηκε από τις συνήθειες, την ιστορία, ακόμα και τη θρησκεία τής κάθε περιοχής. Εξωτικά και καυτερά μπαχάρια, βούτυρο, λαχανικά μαγειρεμένα με αρνίσιο κρέας και πολλά όσπρια χαρακτηρίζουν την οικογένεια της Βόρειας Αφρικής, ενώ παραδίπλα, στη Μέση Ανατολή η κουζίνα ελαφραίνει, τα μπαχάρια περιορίζονται, οι κουζίνες μοσχοβολούν κόλιαντρο και δυόσμο, τα φρούτα μπαίνουν στην κατσαρόλα, τα κεμπάπ και οι κεφτέδες είναι στο προσκήνιο.
Η Τουρκία μεσολαβεί με ένα συνδυασμό μεσογειακών υλικών, με πρώτο το ελαιόλαδο, τα μυρωδάτα βούτυρα, τα ασιατικά μπαχάρια και τα ψητά κρεατικά της νομαδικής ιστορίας του λαού της, ενώ, περνώντας στην Ευρώπη, τα μπαχάρια εκτοπίζονται από τα μυρωδικά και κυριαρχούν το ελαιόλαδο, η ντομάτα, το σκόρδο και το κρεμμύδι· το μαγείρεμα γίνεται ελαφρύ και γευστικό, τα κύρια υλικά διατηρούν τις γεύσεις τους, τα θαλασσινά εκτιμώνται ιδιαίτερα...
Είναι, πράγματι, ενδιαφέρουσα η σύγκριση των τραπεζιών γύρω από τη Μεσόγειο, και μικρό παράδειγμα οι συνταγές που ακολουθούν.
Πηγή: http://www.athinorama.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου