Σε αντίθεση με άλλους εξωτικούς προορισμούς, τη Σρι Λάνκα δεν την ψάχνεις στον χάρτη για να την βρεις. Με έκταση 66,000 τ.χλμ είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Ινδικού Ωκεανού και έχει πληθυσμό που πλέον αγγίζει τα 21 εκατομμύρια κατοίκους.
Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήρθαν κατά πάσα πιθανότητα από την Ινδία και ονόμασαν το νησί Λάνκα, ενώ ο μύθος λέει πως από στην κορυφή του δεύτερου ψηλότερου βουνού στην χώρα βρίσκεται το αποτύπωμα του Αδάμ. Φυσικά, αυτοί δεν ήταν οι μόνοι που συνειδητοποίησαν την σημασία της θέσης του νησιού στην μέση του ωκεανού αλλά και τον...
πλούτο του. Έτσι λοιπόν από το νησί πέρασαν οι Πορτογάλοι που της έδωσαν και το όνομα Ceilao, οι Ολλανδοί που την ονόμασαν Ceylan και φυσικά οι Βρετανοί που το μετέτρεψαν σε Ceylon (Κεϋλάνη στην ελληνική του εκδοχή). Όταν όλοι οι παραπάνω έφυγαν, η κυβέρνηση του νησιού αποφάσισε να αποτινάξει από πάνω της τα χρόνια της αποικιοκρατίας και έτσι το 1972 αποφασίστηκε η χρήση του αρχαίου ονόματος Λάνκα, αλλά αυτή την φορά με την λέξη Sri μπροστά του σημαίνει λαμπρός.
Το σκηνικό
Μπορεί η πρώτη εικόνα από την Σρι Λάνκα να είναι από το διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο, αλλά η πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη Κόττε. Ωστόσο το Κολόμπο είναι η πολυπληθέστερη και οικονομικά ισχυρότερη πόλη της χώρας. Εδώ το σκηνικό είναι το αποτέλεσμα της ιστορίας του νησιού. Έντονη παρουσία της αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής, κάποια εντυπωσιακά κτίρια, λιτά σπίτια και χρώματα και αρώματα Ασίας. Έξω από την πόλη το τοπίο γίνεται τροπικό αλλά όχι μονότονο. Η μαγεία της Σρι Λάνκα ξεκινάει από τις πανέμορφες παραλίες στον Ινδικό Ωκεανό, συνεχίζει στις τροπικές ζούγκλες και τις ψιλές οροσειρές ενώ διαθέτει μέχρι και τα δικά της highlands, που όπως φαντάζεστε άρεσαν πολύ στους Βρετανούς. Έτσι λοιπόν κατά την παραμονή σας στο νησί μπορείτε να περάσετε ατελείωτες ώρες δίπλα στο κύμα, να κολυμπήσετε στους καταρράκτες ή να πάτε για Safari στο Εθνικό Πάρκο της Yala. Εδώ βρίσκεται ένα μόνο δείγμα της τεράστιας πανίδας που μπορείτε να βρείτε στο νησί. Μια σημαντική παρένθεση. Οι Σριλανκέζοι μπορεί να κάνουν τα πάντα για τον τουρισμό ωστόσο δεν δέχονται όλο αυτό να επηρεάσει στο ελάχιστο το φυσικό τους περιβάλλον. Αυτή η προσπάθεια έχει επιβραβευτεί και από την UNESCO με οκτώ Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από ερείπια αρχαίων πόλεων έως απίστευτα καλά διατηρημένους ναούς.
Πολιτισμός
Η κουλτούρα των κατοίκων της Σρι Λάνκα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με την πορεία του νησιού στους αιώνες και είναι στενά συνυφασμένη με την θρησκεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό (το 70% περίπου) είναι Σινχαλέζοι με καταγωγή από την βόρεια Ινδία και βουδιστές και οι υπόλοιποι είναι Ταμίλ, από την Νότια Ινδία και ινδουιστές. Γενικά, να γνωρίζετε πως η θρησκεία παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ζωή του νησιού και αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνεται από την πρώτη στιγμή που θα πατήσετε σε αυτό καθώς το μέρος είναι γεμάτο αγάλματα και ναούς αφιερωμένους στον Βούδα. Θα σας φανεί περίεργος και ο τρόπος που οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα αντιμετωπίζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Περπατώντας για παράδειγμα στους δρόμους το Κολόμπο θα δείτε νέους με σαρίκι αλλά θα δείτε και νέους με τζιν και tshirt. Μπορείτε να δείτε σε εστιατόριο ντόπιους να τρώνε με μαχαιροπίρουνα και άλλους με τα χέρια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που δύσκολα το συναντάς σε άλλες γωνιές του κόσμου είναι το ζεστό, αυθεντικό χαμόγελο που εισπράττεις κάθε λεπτό από τους ντόπιους. Οι τελευταίοι έχουν πιάσει το νόημα του τουρισμού και για αυτούς ο τουρίστας που αφήνει τα χρήματα του είναι βασιλιάς και για αυτό φροντίζουν να περνάει σαν βασιλιάς και για αυτό σχεδόν με όσους θα μιλήσετε θα σας ρωτήσουν αν σας αρέσει η Σρι Λάνκα. Και κάτι ακόμα, οι ντόπιοι πάντα θα είναι πρόθυμοι να σας αποκαλύψουν τους κρυμμένους θησαυρούς του νησιού που δεν θα τους βρείτε σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό. Εμπιστευτείτε τους!
Με μια πρώτη ματιά και δοκιμή το φαγητό στη Σρι Λάνκα θυμίζει το φαγητό που μπορεί να γευτείτε σε ένα ταξίδι στην Ινδία αλλά μετά συνειδητοποιείς πως έχει τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα. Καυτερές γεύσεις στην πλειοψηφία τους που δύσκολα θα σας απογοητεύσουν. Αυτό που αξίζει σίγουρα είναι μια εκδρομή σε κάποιο από τα χωράφια που καλλιεργούνται όλα τα μπαχαρικά πριν καταλήξουν στο πιάτο σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου