Αυτό το καλοκαίρι δανειστείτε την αξίνα και το φτυαράκι από τον 3χρονο Νικολάκη και αναζητήστε οικογενειακώς την ιδανική ακρογιαλιά για αμμογλυπτική. Το παιχνίδι με την άμμο δεν είναι μόνο διασκέδαση της παραλίας αλλά και αγχολυτική διαδικασία για παιδιά και μεγάλους, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Καυτός μήνας Αύγουστος, λίγα χρόνια πριν, σε νησί του ιταλικού Νότου. Η «μαρίδα» τσαλαβουτά στα ρηχά αμμουδερής ακρογιαλιάς, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Παλέρμο. Ρακέτες, βόλεϊ, μακριά γαϊδούρα στο νερό...
σε σιτσιλιάνικη βερσιόν, φουρνιστά ζυμαρικά για κολατσιό και «coco belloooo…» (ωραία καρύδα) στον πάγο από τον πλανόδιο. Το καλοκαίρι κυλά σε γνώριμους, ράθυμους ρυθμούς, ώσπου, μια μέρα, ανάμεσα στους λουόμενους κάνει την εμφάνισή της μια τεράστια θαλάσσια χελώνα, η Σφίγγα της Αιγύπτου, μια μαϊμού και, φαρδιά πλατιά ξαπλωμένη εκεί που σκάει το κύμα, ολόκληρη γοργόνα! Δεν πρόκειται για οφθαλμαπάτη λόγω μαζικής ηλίασης των παραθεριστών αλλά για γλυπτά από άμμο που φιλοτεχνεί στην αμμουδιά μελαχρινός πενηντάρης, πανύψηλος και ξερακιανός, σκάβοντας την άμμο με κάτι παλάμες σαν κουπιά και σμιλεύοντας μορφές με εργαλεία μόνο τα δάχτυλά του. Εκείνη και τις επόμενες ημέρες, μικροί και μεγάλοι παραθεριστές θα εθιστούν στον αμμογλυπτικό οίστρο του μυστηριώδους σινιόρε, ο οποίος σπέρνει καθημερινά νωρίς το πρωί τα γλυπτά του στην ακρογιαλιά, δελφίνια, γάτες, φίδια, δράκους, μέχρι και το Κολοσσαίο μια φορά! Κι ύστερα, αποχωρεί νωρίς το μεσημέρι, ξεπλένοντας τα χέρια του τελετουργικά, ασυγκίνητος από τα επιφωνήματα θαυμασμού και τα κλικ των λουομένων. Πολύ πιθανόν μη θέλοντας να δει να σβήνει τελικά τα έργα του το κύμα ή ένα τσούρμο πιτσιρίκια σε αποστολή καταστροφής. Δεν ήταν ντόπιος ούτε γνωστός ο γλύπτης της παραλίας εκείνο το καλοκαίρι και το όνομά του δεν μαθεύτηκε ποτέ. Όμως, κυκλοφόρησε σαν φήμη, από ομπρέλα σε ομπρέλα, πως ο καλλιτέχνης της άμμου ήταν μυστικός αστυνομικός, με αρκετές συλλήψεις μαφιόζων στο ενεργητικό του, που ξέδινε προφανώς από τα ζόρια της δουλειάς πλάθοντας χταπόδια και ελέφαντες παρά θιν’ αλός...
Φειδίες για μια μέρα
Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να χτίζετε κάστρα στην άμμο με μεγαλύτερη ζέση από τον 4χρονο γιο σας; Να σας λέει, δηλαδή, ο μικρός «φτάνει πια με τα κουβαδάκια!» κι εσείς να επιμένετε, λίγο ακόμα, να ολοκληρώσετε τον 17ο πύργο από άμμο στην ακτή; Μάλλον ανήκετε στους μυριάδες ανά την υφήλιο φαν της αμμογλυπτικής, μιας καλής τέχνης εφήμερης μεν αλλά με γκαλερί (στην παραλία), διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς σε ακρογιαλιές από την Αυστραλία και τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο του Μεξικού. Θερινή ενασχόληση που απελευθερώνει τον Φειδία που κρύβεται μέσα σας επιμελώς κάτω από το κοστούμι όλη την υπόλοιπη χρονιά, συσφίγγει τη σχέση του γονιού με τα παιδιά καθώς δουλεύετε όλοι μαζί στην ακροθαλασσιά με τα φτυάρια για τον κοινό σκοπό (κι ας είναι μια χελώνα που μοιάζει πιο πολύ με γιγάντιο λουκουμά) ενώ, σύμφωνα με νεότερες έρευνες, δρα και αγχολυτικά έχοντας τη βάση της σε αυτό που τα παιδιά ξέρουν να κάνουν καλύτερα και οι μεγάλοι έχουν ξεχάσει εδώ και καιρό: παλιό, καλό, χαλαρωτικό, μα τόσο ουσιαστικό και απαραίτητο παι-χνί-δι!
«Το παιχνίδι είναι ένας από τους κορυφαίους τρόπους διαχείρισης του στρες. Μπορεί να φαίνεται παιδιάστικο, ακόμα και αφύσικο στους ενήλικες, αλλά το να παίξουν σαν να ήταν παιδιά βοηθά στη μείωση της υπέρτασης και στην έκκριση ενδορφινών, φέρνοντας μιαν αίσθηση ευτυχίας», σύμφωνα με την επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρες της Ατλάντα, δρα Καθλίν Χολ, ειδήμονος στην καταπολέμηση του άγχους στις Η.Π.Α. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι αγχωμένοι γονείς ενθαρρύνονται να μη σνομπάρουν ως αταίριαστες με την ηλικία τους διάφορες ασχολίες των παιδιών τους, όπως το φύσημα της σαπουνόφουσκας ή τα παιχνίδια στην άμμο, καθώς αυτές μπορούν να αποδειχθούν στην περίπτωσή τους άκρως αγχολυτικές.
Τοπ αμμουδιές για αμμογλυπτική
Τα κουβαδάκια σας, λοιπόν, και γρήγορα στην κοντινότερη παραλία! Ναι, αλλά σε ποια; Αποκλείοντας τα βραχάκια και τις βοτσαλωτές, δοκιμασμένα προτείνουμε ορισμένες αμμουδιές ανά την Ελλάδα που προσφέρονται λόγω ποιότητας άμμου για αμμογλυπτική. Σίγουρα δεν είναι οι μόνες:
• Οι Κουκουναριές στη Σκιάθο με άμμο σαν από χρυσόσκονη.
• Ο Σίμος στην Ελαφόνησο Λακωνίας και ιδίως το Σαρακίνικο, η δεύτερη «φέτα» της εξωτικής δίδυμης αμμουδιάς με τη λεπτή, εύπλαστη άμμο σε χρυσόλευκο χρώμα. Τεράστιο μήκος και απάγκιο για μάξιμουμ διάρκεια στα γλυπτά σας.
• Ο Φοίνικας και η Ιταλίδα στο Πάνω Κουφονήσι με την εξαιρετικής ποιότητας, ζαχαρένια άμμο.
• Η Καλόγρια στη Στούπα Μεσσηνίας. Συμπαγής, μασίφ άμμος και μεγάλο βάθος αμμουδιάς για να απλώσετε την αμμογοργόνα σας.
• Η Παχιά Άμμος στα Φαλάσαρνα Χανίων, αμμουδιά ολυμπιακών διαστάσεων για να χτίσετε ολόκληρη καστροπολιτεία από σιμιγδαλένια άμμο.
• Ο Χαλικούνας στη Νότια Κέρκυρα. Χιλιόμετρα χαλκόχρωμης αμμουδιάς για να εξαντλήσετε τη δημιουργική δράση σας με τα καλουπάκια.
• Οι Άμμες στην Κεφαλονιά. Εμπνέεστε από το αεροδρόμιο απέναντι και σμιλεύετε αεροπλάνα στην άμμο, συνδυάζοντας αμμογλυπτική με μοντελισμό.
• Ο Άγιος Παύλος Ρεθύμνου. Κάνετε τσουλήθρα στους αμμόλοφους και κατεβαίνετε για δράση με τα κουβαδάκια στην Χ-large αμμουδιά.
• Ο Παράδεισος Θάσου. Ρηχά νερά, ό,τι πρέπει για παιδιά και ψιλή άμμος, ιδανική για κατασκευές.
• Η Βουρβουρού, με άμμο σαν πούδρα, ζυμάρι στα χέρια σας, στη Σιθωνία.
• Οι αμμουδιές της Λευκάδας, με ασυναγώνιστη ποιότητα άμμου για γλυπτά δίπλα στο κύμα.
• Εντός αττικής ακτογραμμής, το Καβούρι (πλην Σαββ/κων και Αυγούστου λόγω συνωστισμού), ο Άγιος Νικόλαος στην Ανάβυσσο.
Συνεδρίες Sandplay
Ξέρετε ότι το παιχνίδι με άμμο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες με επιτυχία στην ψυχοθεραπεία ενηλίκων και παιδιών; Δεν μιλάμε εδώ, βεβαίως, για το ελεύθερο παιχνίδι στην παραλία με τα κουβαδάκια, αλλά για την ψυχοθεραπευτική μέθοδο Sandplay, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1928, όταν η Βρετανίδα παιδίατρος και παιδοψυχίατρος Margaret Lowenfeld εισήγαγε τη θεραπευτική χρήση μιας σειράς από μινιατούρες μέσα σε δοχείο με άμμο στην κλινική της για Νευρικά και Δύσκολα Παιδιά. Υποκατηγορία της εικαστικής θεραπείας, το Sandplay γνώρισε μεγάλη εξάπλωση στην Αμερική, με 5.000 πιστοποιημένους θεραπευτές σήμερα σε όλον τον κόσμο, ενώ τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και στη χώρα μας κυρίως σε περιπτώσεις ατόμων που παρουσιάζουν κρίσεις πανικού, μαθησιακές δυσκολίες, διατροφικές διαταραχές.
Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια κ. Μαρία Χρήστου, εξειδικευμένη στη θεραπεία και συμβουλευτική παιδιών, ενηλίκων και οικογενειών, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της εικαστικής θεραπείας και της θεραπείας Sanplay στις συνεδρίες της, «στη μέθοδο Sandplay, ο θεραπευόμενος δημιουργεί αναπαραστάσεις σε δοχείο με άμμο, χρησιμοποιώντας μινιατούρες τις οποίες επιλέγει ο ίδιος από εκτενή συλλογή και τις τοποθετεί ελεύθερα, αλλά και την ίδια την άμμο. Η διαδικασία γίνεται σιωπηλά, παρουσία του θεραπευτή, ο οποίος παρατηρεί χωρίς σχόλια ή καθοδήγηση. Οι μινιατούρες δρουν ως σύμβολα ή αρχέτυπα, από τα οποία ο θεραπευόμενος έχει την ευχέρεια να επιλέξει, και σχηματίζουν ένα είδος “αλφάβητου” μέσω του οποίου εκείνος καλείται να εκφραστεί. Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό η διαθέσιμη συλλογή να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ώστε να αντιπροσωπεύει έναν “κόσμο” –πραγματικό ή φανταστικό– όσο το δυνατόν ευρύτερο. Είναι, επίσης, κρίσιμο ο θεραπευόμενος να επιλέγει ελεύθερα ώστε αυτό που δημιουργείται στο δοχείο με την άμμο να καθορίζεται όσο γίνεταιπερισσότερο από τον εσωτερικό του κόσμο».
Ειδικά για τα παιδιά, όπως εξηγεί η κ. Χρήστου, «η μέθοδος Sandplay φαίνεται ελκυστική γιατί αποτελεί ένα είδος παιχνιδιού που το παιδί βρίσκει φυσικό. Ταυτόχρονα, όμως, δίνει την ευκαιρία να ξεπεραστεί η δυσκολία που έχει το παιδί στο να κατανοήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματά του ή να εξηγήσει το πώς νιώθει με επαρκή ακρίβεια. Το Παιχνίδι με Άμμο βοηθά τον θεραπευτή να οδηγήσει το παιδί μέσα από τρόπους έκφρασης που είναι φιλικότεροι και ασκούν λιγότερη πίεση σε σχέση με μια συζήτηση που βασίζεται αποκλειστικά σε ερωτήσεις-απαντήσεις».
Πληροφορίες στο www.art-sandplay-therapy.gr
κείμενο: Ζέφη Κληρονόμου
κείμενο: Ζέφη Κληρονόμου
Κείμενο: Ζέφη Κληρονόμου
Πηγή:talcmag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου