Express Holidays

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Πάμε στο Μουσείο Υδροκίνησης στην Δημητσάνα


Γύρω από τον υδάτινο κορμό του Λούσιου λειτούργησε, για πέντε τουλάχιστον αιώνες (16ος-20ός αι.) μια αλυσίδα προβιομηχανικών εγκαταστάσεων, πλήθος από εργαστήρια, σήμερα εγκαταλειμμένα και ερειπωμένα, που εξυπηρετούσαν τις ζωτικές ανάγκες των χωριών και των μοναστηριών της Γορτυνίας. Κινητήρια δύναμή τους το νερό του ποταμού ή των ορεινών πηγών.

Το συγκρότημα στο Κεφαλάρι του Αϊ-Γιάννη ήταν ένα από αυτά. Για να γίνει το Μουσείο, αναστηλώθηκαν τα κτίσματα και συντηρήθηκαν οι μηχανισμοί του συγκροτήματος, ώστε να μετατραπούν σε ένα σύνολο με μουσειακή αλλά και διδακτική αξία, όπου ο σημερινός επισκέπτης, ακολουθώντας μια σύντομη διαδρομή, μπορεί να γνωρίσει την τεχνολογία με την οποία οι παραδοσιακές κοινότητες της περιοχής κάλυπταν τις βασικές ανάγκες τους.

Στο Μουσείο ξαναζωντανεύουν οι τρόποι παραγωγής και μεταποίησης των παππούδων μας, που μοιάζουν «προϊστορικοί» στα μάτια των παιδιών σήμερα.

Γι’ αυτό, αξίζει τον κόπο να πάρετε μια χούφτα αλεύρι από το μύλο, να γνωρίσετε τις φάσεις επεξεργασίας του δέρματος στο βυρσοδεψείο που αναστηλώθηκε, να δείτε τα «κοπάνια» να ανεβοκατεβαίνουν ρυθμικά στον ξαναφτιαγμένο μπαρουτόμυλο του ’21.

Σταθείτε στις εκθέσεις που μιλούν για την ιστορία και τη σημασία της μπαρούτης, για το πώς το γέννημα γίνεται αλεύρι, για την απόσταξη της ρακής, για την κατεργασία του δέρματος, για τη σημασία του νερού.

Επισκεφθείτε το www.expressholidays.gr και ταξιδέψτε στην υδάτινη ιστορία.
Πηγή: progreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover