Express Holidays

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Μονεμβασιά: Μαγεμένη καστροπολιτεία

Η μεσαιωνική αρχόντισσα του παραμυθιού αγναντεύει από τον βράχο της, καλώντας μας να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά των θρύλων της. Ο γοργός βηματισμός στα στενά λιθόστρωτα στενάκια του Κάστρου, με τον καθαρό αέρα του Μυρτώου Πελάγους να σβήνει την κάψα από το φλογισμένο σου πρόσωπο, αν μη τι άλλο, σε ξανανιώνει. Σου δίνει δύναμη να ανανεώσεις τους όρκους αγάπης σου με τη ζωή, που ίσως έχουν ξεθωριάσει κάπως από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Γοητεύεσαι από τα παλιά αρχοντικά, τις περίτεχνες βυζαντινές εκκλησιές, περπατάς στα πέτρινα καλντερίμια και περνάς σκυφτά κάτω από τις παλιές χαμηλές καμάρες με τις εντυπωσιακές αψίδες και τα οικόσημα, τα οποία δίνουν τη δική τους αίγλη στο παραμύθι που αφήνεσαι να ζήσεις. Ο χρόνος στο διάβα του δεν άφησε σημάδια, δεν άγγιξε τη μοναδική βυζαντινή καστροπολιτεία του Νότου, τη Μονεμβασιά. Ηταν γνωστή ως «Γιβραλτάρ της Ανατολής» αλλά και ως η «Θεόσωστος Πόλη» των Παλαιολόγων του Μυστρά.
Οι άξιες νοικοκυρές έβαζαν την ψυχή τους στην παρασκευή του αμυγδαλωτού και του γλυκού κουταλιού μυγδαλάκι. Αξιοπρόσεκτο και το γλυκό που μοιάζει με φλογέρα και μέσα στις περίτεχνες πτυχές του ανακαλύπτεις το καρύδι και το αμύγδαλο σε μια γευστική αρμονία με το μελωμένο σιρόπι. Στα παραδοσιακά γλυκά του τόπου ?αλλά με ρίζες στη βυζαντινή περίοδο? ανήκει και ο σαμουσάς: Αμύγδαλα, καρύδια και σουσάμι αναδεικνύονται μέσα από τις στρώσεις λεπτών φύλλων που ζυμώνονται με περισσή τέχνη. Τα κλασικά: Οι μελωμένες δίπλες με καρύδι, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, το σκαλτσούνι με το ζαχαρωμένο φύλλο, τα φινετσάτα μελιτίνια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με προορισμούς, ταξίδια και αξέχαστες εμπειρίες επισκεφθείτε το www.expressholidays.gr ή επικοινωνήστε στο 210 6752300

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover