Express Holidays

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Το απόκοσμο Ταίναρο


Το ακρωτήρι Ταίναρο αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου αλλά και ολόκληρης της ηπειρωτικής Ευρώπης. Το όνομα του καταδεικνύει τη σημασία της στρατηγικής του θέσης: «ακρωτήρι ανάμεσα σε δύο θάλασσες». Παρά την ένδοξη ιστορία του και τον σπουδαίο αρχαιολογικό του χώρο, το Ταίναρο παραμένει σήμερα ένας άγνωστος και ερημικός προορισμός. Σύμφωνα με τη μυθολογία το Ταίναρο ήταν η αρχαιότερη είσοδος του Κάτω Κόσμου. Στη μυστηριώδη σπηλιά του είχαν εισέλθει ο Ορφέας, ο Ηρακλής και ο Θησέας για να μεταβούν στο σκοτεινό βασίλειο της Περσεφόνης.

Η αρχαία πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή και έγινε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο. Οι κάτοικοι όμως έκαναν ανθρωποθυσίες μέσα στο ναό του Ποσειδώνα και τον εξόργισαν. Η τιμωρία ήρθε με έναν καταποντισμό: η αρχαία πόλη βούλιαξε και ο πολιτισμός της χάθηκε για πάντα στα βάθη της θάλασσας. Σήμερα μπορεί να δει κανείς το τελευταίο απομεινάρι της: μια πέτρα ξεπροβάλλει αγέρωχα μέσα από τη θάλασσα.

Οι θρύλοι και οι παράξενες ιστορίες γύρω από το Ταίναρο είναι αμέτρητες. Το άγριο τοπίο και τα μυστικά περάσματα των χερσαίων, λιμναίων και υποθαλάσσιων σπηλαίων του, κέντρισαν το ενδιαφέρον αμέτρητων ερευνητών και καλλιτεχνών.

Στο Ταίναρο μπορεί να πάτε οδικώς. Μέσω της Σπάρτης θα περάσετε στο Γύθειο και από εκεί θα μπείτε στην Ανατολική Μάνη. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να διανυκτερεύσετε, θα πρέπει να έχετε «κλείσει» δωμάτιο έγκαιρα μιας και ο διαθέσιμος αριθμός είναι περιορισμένος. Ξενοδοχεία, μπαρ και καφετέριες δεν υπάρχουν ενώ το κάμπινγκ απαγορεύεται αυστηρώς. Στη μοναδική ταβέρνα που βρίσκεται δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο, μπορείτε να γευτείτε φρέσκο ψάρι μπροστά σε μία ανεπανάληπτη θέα.

Tips: Στη δυτική όχθη του ακρωτηρίου υπάρχει μια κρυμμένη υποθαλάσσια σπηλιά. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται πως αυτή είναι η πραγματική είσοδος του Κάτω Κόσμου. Δυνατά ρεύματα και φήμες για δύτες που εξαφανίστηκαν, αποθαρρύνουν τους κολυμβητές να εξερευνήσουν την περιοχή. Ωστόσο κάποιο τολμηροί τουρίστες που έκαναν μακροβούτι για να βγουν στο σπήλαιο, αντίκρισαν σκαλιστά τραπέζια και καρέκλες!



Χρήσιμα τηλέφωνα:
Δήμος Ανατολικής Μάνης: 27330 25283
Αστυνομικό Τμήμα Αρεόπολης: 27330-51209
Κέντρο Υγείας Αρεόπολης: 27330-51259



Για τη διαμονή σας φροντίζουμε εμείς: www.expressholidays.gr




Πηγή: www.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover