Express Holidays

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Σχοινούσα: Μαγικές διαδρομές

Το νησί είναι μικρό, με ομαλό έδαφος και ενδείκνυται για πεζοπορία. Περπατώντας κανείς στα λιθόστρωτα ή χωμάτινα δρομάκια του, θα μαγευτεί από τον πλούτο των εικόνων και θα ανακαλύψει μια χλωρίδα, που περιλαμβάνει πολλά ενδημικά φυτά των Κυκλάδων και ποικιλία δέντρων, δίνοντας έτσι μια διαφορετική εκδοχή του κυκλαδίτικου τοπίου. Το νησί περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000. Προτεινόμενες διαδρομές είναι:



 Χώρα - κορυφή Βάργιες - Γερολιμνιώνας.
Διαδρομή 3,5 χλμ. που οδηγεί στο υψηλότερο σημείο του νησιού (στα 133 μ.), με τον παλιό ανεμόμυλο, απ’ όπου η θέα προς τα γύρω νησιά είναι αλυσμόνητη. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η παραλία του Γερολιμνιώνα, χωρίς πρόσβαση για τα οχήματα.

 Χώρα - Μεσαριά - Κάμπος - Ψιλή 'Αμμος.
Διαδρομή 2,7 χλμ. οδηγεί στη Μεσαριά, όπου βρίσκεται ο παλιός ανεμόμυλος και η εκκλησία της Ευαγγελίστριας με το ωραίο χρωματιστό τέμπλο του 1909. Στην υψηλότερη, βραχώδη περιοχή της Μεσαριάς υπάρχει ένας δεύτερος ανεμόμυλος και μερικές παλιές εγκαταλελειμμένες πετρόχτιστες κατοικίες, που αναδίδουν το άρωμα αλλοτινών εποχών. Μετά τη Μεσαριά υπάρχουν αμπελώνες και η μεγάλη, σχεδόν επίπεδη έκταση του Κάμπου, που καλλιεργείται και αποτελεί καλό βοσκοτόπι. Η διαδρομή καταλήγει στην παραλία της Ψιλής 'Αμμου, όπου η άμμος φτάνει ως ψηλά στο λόφο.
Χώρα - Σταυρός - λόφος Προφήτη Ηλία - Αλμυρός.
Διαδρομή 1,5 χλμ. που περνά από τον παλιό οικισμό του Σταυρού και συνεχίζει προς την κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται φρούριο των κλασικών χρόνων. Η διαδρομή καταλήγει στην πανέμορφη παραλία του Αλμυρού.
Χώρα - Λιμάνι.
Διαδρομή 1,2 χλμ. κατά την οποία μπορεί κανείς να επισκεφτεί τη «σπηλιά του Πειρατή», που βρίσκεται κοντά στην ακρογιαλιά, δίπλα στο πηγάδι, πάνω ακριβώς από το λιμανάκι.
Χώρα - Τσιγκούρι. 
Σύντομη διαδρομή (500 μ.), που καταλήγει στην κοσμοπολίτικη παραλία Τσιγκούρι με τα διαυγή καταγάλανα νερά. Στην περιοχή Τσιγκούρι έχει εντοπιστεί μεγάλος οικισμός των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων και μία παλαιοχριστιανική βασιλική.
Χώρα - Λιβάδι - Χερσόνησος Αγίου Βασιλείου.
Διαδρομή 1 χλμ. με υπέροχη θέα προς τις νησίδες Οφιδούσα και Αγριλός, που οδηγεί στη γαλήνια παραλία Λιβάδι με τα κρυστάλλινα νερά. Εδώ αρχίζει η χερσόνησος του Αγίου Βασιλείου, με τον ολόλευκο ναό βυζαντινού τύπου και την ομώνυμη παραλία στο άκρο της.

Πηγή: www.cyclades-tour.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover