Express Holidays

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ταξίδι στην γοητευτική Δονούσα


Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί των μικρών Ανατολικών Κυκλάδων και βρίσκεται μεταξύ Νάξου, Ίου και Αμοργού. Έχει έκταση 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το έδαφός της είναι πετρώδες και σχηματίζει πολλούς κόλπους ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι μικρές ονειρεμένες αμμουδιές.
Ο μεγαλύτερος οικισμός , λιμάνι και κέντρο της τουριστικής ζωής είναι η Δονούσα ή Σταυρός. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και είναι απάνεμο από τους βοριάδες. Πρόκειται για έναν πανέμορφο οικισμό με αυθεντικό κυκλαδίτικο χρώμα ενώ εκεί μπορείτε να θαυμάσετε την όμορφη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, τις εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη και της Παναγιάς που ενώνονται μεταξύ τους με ένα μικρό καμπαναριό.

Οι υπόλοιποι οικισμοί είναι η Μεσαριά ,το Μερσίνι και η Καλοταριτίσσα. Στο νησί υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές σπηλιές, στα βορειοδυτικά στην περιοχή του Άσπρου Κάβου βρίσκεται η Σπηλιά του Τοίχου διακοσμημένη με σταλακτίτες. Στα ανατολικά του νησιού βρίσκεται η περίφημη Φωκοσπηλιά , μια ενάλια σπηλιά που μαγεύει τον επισκέπτη και αποτελεί καταφύγιο για τις φώκιες. Άλλα αξιοθέατα αποτελούν τα ερείπια οικισμών της γεωμετρικής περιόδου στις περιοχές Μύτη, Αχτιά και Βαθύ Λιμενάρι καθώς και τα παλιά λατομεία.

Στο νησί που κυριαρχεί η ηρεμία και η ξεκούραση ,τοπική σπεσιαλιτέ είναι το "πατατάτο" (κατσικάκι μαγειρεμένο), τηγανητές χορτόπιτες και σπιτικά ζυμαρικά "κλωστά" και "πιταρίδια". Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε ντόπιο κόκκινο κρασί και ρακί που σερβίρεται με ξερά σύκα.

Όμως σίγουρα αυτό που ξεχωρίζει στη Δονούσα είναι οι πεντακάθαρες και μαγευτικές παραλίες με τις κατάξανθες αμμουδιές και τα διάφανα κρυστάλλινα νερά , τα οποία μαγεύουν τους επισκέπτες. Εκτός από την κεντρική παραλία του νησιού και τις παραλίες της Καλοταρίτισσας όπου μπορείτε να πάτε μέσω του οδικού δικτύου, τόσο ο Κέδρος όσο και το Λιβάδι αλλά και το Βαθύ Λιμενάρι είναι προσβάσιμα από υπέροχα μονοπάτια.
Φυσικά αν σας αρέσει η νυχτερινή διασκέδαση θα απογοητευθείτε αφού το νησί προσφέρεται για απόλυτα χαλαρές διακοπές. Καλό ταξίδι και καλή διαμονή στην γοητευτική Δονούσα!

Η καλή διαμονή με το www.expressholidays.gr


Πηγή: www.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pin It button on image hover